Dolar $
32.37
%-0.34 -0.11
Euro €
34.73
%-0.32 -0.11
Sterlin £
40.58
%-0.3 -0.12
Çeyrek Altın
3920.82
%-0.29 -11.37
SON DAKİKA
Giyim ve tekstil Cuma 06 Ekim 2023 15:33

TÜRK DERİSİ İHRACATTA 'ADRESE TESLİM'

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) bünyesinde düzenlenen '2022 İhracatta Fark Yaratanlar' ödül töreni, İDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca'nın ev sahipliğinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe'nin katılımıyla gerçekleştirildi. 2022'de elde edilen başarıların ardından 2023'te daralma, resesyon, enflasyon, savaş, doğal afet ve finansal kriz ile karşı karşıya kalındığına vurgu yapan Güven Karaca, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında da hedefimizi biliyoruz ve ihracat için yollardayız. İhracatımızı artırmak ve rekabette öne çıkmak için de yeni çalışmaları devreye alıyoruz. İhracatçı firmalarımız 1 koliden 1000 koliye tüm siparişlerini yurt dışındaki alıcıların kapısına ulaştırabiliyor. Yani, adrese teslim ihracat yapıyor." diye konuştu.

Türk derisi ihracatta 'adrese teslim'

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB), ‘2022 İhracatta Fark Yaratanlar’ ödül törenini gerçekleştirdi. 2022 yılı ihracat performanslarına göre İDMİB üyesi 356 firma ödül almaya hak kazandı. İDMİB Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe de katıldı.

 

DERİ SEKTÖRÜMÜZ NE KADAR DİRENÇLİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Ödül töreninde bir konuşma gerçekleştiren Mustafa Gültepe, şunları söyledi: “Deri ve deri mamulleri sektörünün ülkemizde köklü bir geçmişi var. Sektör, üretim ve istihdamın yanı sıra ihracatımıza da önemli katkı veriyor. 2022’de ilk kez 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Sektörün geçen yıl yakaladığı yüzde 19’luk ihracat artışının altını özellikle çizmek istiyorum. 2023’te yaşanan her türlü olumsuzluğa rağmen de deri sektörümüz ne kadar dirençli olduğunu bu 9 ayda gösterdi. İhracatımızın geleceğini konuşurken mutlaka sürdürülebilirlik konusunu da dikkate almamız gerekiyor. Deri sektörümüz bu konuda geçen ay çok önemli bir adım attı. Sektörde, ‘Yeşil Mutabakat’a uyumun yol haritası niteliğindeki eylem planını Güven Başkan’la açıkladık. Güven Başkan’a ve çalışmada katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. 

 

2022’DE İHRACATTA REKOR KIRILDI

Son yıllarda yaşanan gelişmelerin sektörü daha güçlü ve dayanıklı hale getirdiğini ifade eden Güven Karaca, “Kendimizi sürekli geliştirmenin ve değişen dünya koşullarına ayak uydurmanın yollarını bulduk. Bu nedenle karşımıza çıkan her zorlukla eşzamanlı olarak yeni fırsatlar ve başarılar da ortaya çıktı.” dedi. 2022 yılında İDMİB’in yüzde 18,8’lik artışla ihracatını 2 milyar doların üzerine çıkardığını dile getiren Güven Karaca, “Bu, bizim için bir rekordu. 27 sektör içerisinde ihracatını en çok artıran 8’inci sektör olurken, İTKİB çatısı altında da en çok ihracat artışı yaşayan sektör olmayı başardık. Alt gruplar bazında ise ayakkabı ihracatımızda yüzde 21 artış oldu. İhracatımız 1 milyar 218 milyon dolara ulaştı. Saraciye ihracatımız, yüzde 32,2 artışla 320,2 milyon dolara çıktı. Deri ve kürk konfeksiyonda 236,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Buradaki artışımız ise yüzde 12,1 oldu. Mamul deri ve kürk alanındaki artış yüzde 2 seviyesinde gerçekleşirken, 277 milyon dolarlık ihracata imza atıldı.” diye konuştu.

 

YENİ EKONOMİ YÖNETİMİ İHRACATÇININ YANINDA

2022’de elde edilen bu başarıların ardından 2023’te daralma, resesyon, enflasyon, savaş, doğal afet ve finansal kriz ile karşı karşıya kalındığına dikkat çeken Güven Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “2023 yılının 9 ayında İDMİB’in ihracatı yüzde 2,9 azalışla 1 milyar 488 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ayakkabı ihracatında yüzde 1,8’lik artış yaşanırken, ihracat ilk 9 ayda 931,7 milyon dolara çıktı. Saraciye ihracatında azalış yüzde 8,8’e ulaştı ve ihracat 206 milyon dolarda kaldı. Deri ve kürk konfeksiyon ihracatında yüzde 4,6’lık artış yaşandı. İhracat 176,2 milyon dolara çıktı. Mamul deri ve kürk ihracatındaki azalış da yüzde 22,7’ye ulaştı. İhracat ilk 9 ayda 166,7 milyon dolara geriledi. 2023’te böyle bir durum yaşanırken, Eximbank günlük reeskont kredi hacmi 300 milyon TL’den 1,5 milyar TL’ye çıktı. TİM, 11 Banka ile kredi için protokol imzaladı. Merkez Bankası, ihracatı teşvik eden reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürdü, firma limitlerini yükseltti. Tüm bu gelişmeler yeni ekonomi yönetimimizin ihracatçının yanında olduğunu ve ihracatçıyı önceliklendirdiğini gösteriyor.”

 

100’ÜNCÜ YILDA İHRACAT İÇİN YOLLARDAYIZ

İDMİB olarak ihracatı geliştirmek ve ihracatçının yanında olmak için birçok çalışma yaptıklarını birçok çalışmayı da hayata geçirdiklerini ifade eden Güven Karaca, “Tüm komitelerimiz kendi alanlarında çok başarılı çalışmalara imza atıyor. Fuarlardan internet platformlarına, sürdürülebilirlikten etkinliklere, iletişimden eğitime kadar tüm komitelerimiz sektörümüz ve ihracatımız için çalışıyor. İDMİB olarak Türkiye’yi ve sektörü küresel rekabette daha üst sıralara taşımayı hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında hedefimizi biliyoruz. İhracat için yollardayız. Ürünlerimizi dünyanın dört bir tarafına göndermek için de var gücümüzle çalışıyoruz. İhracatçı firmalarımızın 1 koliden 1000 koliye tüm siparişlerini yurt dışındaki alıcıların kapısına ulaştırmasını sağlayacak çok kıymetli bir çalışmayı da devreye aldık. Böylece Türk derisi dünyadaki alıcıların adresine teslim edilebilecek. Tüm bunların dışında başta ithalat kaynaklı haksız rekabet olmak üzere karşı karşıya kaldığımız tüm zorlukların da bilincindeyiz. Bu sorunları el birliği ile aşmak için fikir alışverişine çok kıymet veriyor, her fırsatta sektör temsilcilerimizle bir araya gelmeye özen gösteriyoruz.” diye konuştu.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR