Dolar $
32.56
%0.03 0.01
Euro €
34.89
%0.09 0.03
Sterlin £
40.59
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
3971.36
%-0.07 -2.76
SON DAKİKA
Ekonomik Veriler Çarşamba 29 Eylül 2021 17:38

TÜFE'NİN 19.7'YE YÜKSELMESİ BEKLENİYOR

TÜFE'nin TL'deki değer kaybı ve gıda fiyatları öncülüğünde Eylül'de %19.7'ye yükselmesi bekleniyor.

TÜFE'nin 19.7'ye yükselmesi bekleniyor

Gıda fiyatlarının yüksek seyrin devam etmesi ve TL'nin devam eden değer kaybı ile Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Eylül ayında %19.7'ye yükselmesi, aylık bazda ise %1.35 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Reuters'ın 17 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Eylül ayı için yıllık enflasyon tahminleri %18.94 ila %20.90 arasında değişiyor. Aylık enflasyon tahminleri ise %0.71 ila %2.3 bandında yer alıyor.

Nisan ayına kadar yedi aylık yükselişin ardından tüketici enflasyonu Mayıs'ta tam kapanma tedbirlerinin etkisiyle %16.59'a düşmüştü. Ardından enflasyon, Ağustos ayında %19.25'e yükselerek Merkez Bankası'nın o zamanki politika faizini aşmış ve Nisan 2019'dan beri en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Merkez Bankası ise Ağustos ayında %16.76 seviyesinde, politika faizinin altında kalan çekirdek enflasyonun önemine dikkat çekmiş, ve geçtiğimiz hafta Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir haftalık repo faizini 100 baz puan indirerek %18 olarak belirlemişti.

Başkan Şahap Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyon vurgusuyla başlayan faiz indirimi endişeleri, bu sene dolar karşısında %16 değer kaybeden TL'nin kayıplarını hızlandırmıştı. Faiz indirimi sonrası ise TL kayıplarını artırdı. Dolar/TL tarihi rekor olan 8.8995 seviyesini gördü

Geçtiğimiz aylarda da enflasyonu yukarı iten gıda fiyatlarının ve su gibi bazı fiyat artışlarının Eylül'de de enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığını belirten Tacirler Yatırım Başekonomisti Özlem Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

"(Kurdaki) Mevcut seviyeler aslında zaten yukarı yönlü olan riskleri biraz daha besliyor. Kurda ekstra yukarı yönlü bir hareket olursa bu da çekirdek ve toplam enflasyonu fazladan etkiler tabii ki."

"Yıllık çekirdek enflasyonda manşettekinin aksine bir miktar düşüş olabilir bu ay. Manşet enflasyon bir süre zaten mevcut global koşullar nedeniyle çekirdek enflasyon üzerinde devam edecek. Para politikasında birden bire çekirdek enflasyona yöneliyor olmamız şu şartlar altında enflasyonla mücadelede çok destekleyici bir resim çizmiyor."

İstanbul'da Eylül'de su fiyatlarına %15.62 zam yapılmıştı.

Ekonomistler enflasyonda yukarı yönlü riskleri ve artan üretici fiyatlarının gecikmeli yansımasını göz önüne alarak yılsonu TÜFE tahminlerini aralıksız her veri sonrası yukarı revize ediyor. TL'de geçmiş dönem değer kayıplarının etkisi de birikimli olarak TÜFE'de hala hissediliyor.

Ocak ayında %10.8 seviyesindeki beklentinin Ağustos anketinde medyanı %16 seviyesinde oluşuyor. Eylül ayı anketinde ise yılsonu beklentisi %17.83 seviyesine yükselmiş durumda.

Tahminlerin aralığı ise 12 kurumun katılımı ile %16.40 ila %18.60 arasında değişiyor. Reuters anketindeki ekonomistlerin yıl sonu tahminlerinin tamamı TCMB'nin kısa süre önce yukarı güncellediği %14.1 tahmininin belirgin üzerinde bulunuyor.

TCMB geçmiş aylarda enflasyonun üzerinde bir politika faizini uygulayacağını PPK açıklamalarına eklemiş olsa da enflasyon Ağustos'ta bu seviyenin üstüne çıktığından beri bu cümle açıklamalardan çıkarılmıştı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu dün yaptığı konuşmada dünyada enerji ve hizmet kalemleri başta olmak üzere dünyada geçici bir enflasyon yükselişi yaşandığını söyledi. Kavcıoğlu bu durumun normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla ortadan kalkacağını ve bunun Türkiye'de de enflasyonda düşüşe neden olacağını söyledi.

Kavcıoğlu, "Fiyatlama davranışlarının, normalleşme hız kazandıkça önümüzdeki dönemde yeniden salgın öncesi haline yakınsayacağını değerlendiriyoruz" dedi.

Piyasalar Erdoğan'ın son 2 yılda 3 başkanı göreden almış olması nedeniyle TCMB'nin faiz artırma kabiliyetini de sorguluyorlar.

TÜİK, Eylül ayı enflasyon verisini 4 Ekim Pazartesi günü saat 10.00'da açıklayacak.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR