TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN UMUT VEREN BİR NESİL YETİŞİYOR
KidZania İstanbul ve FutureBright, "Çocuklar ve Ailelerin Toplumsal Cinsiyet Algısı" araştırması yaptı. Araştırmanın çarpıcı sonuçları, 10 Şubat'ta KidZania İstanbul Edutainment Zummit'te basın mensupları, pazarlama ve iş dünyasından yöneticilerle paylaşıldı. Elde edilen bulgular, daha adil bir geleceğe doğru umut verici bir adım atıldığını gösteriyor ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çocuklardaki bilince işaret ediyor.

Türkiye’nin ilk ve tek çocuklar ülkesi KidZania İstanbul, FutureBright Group iş birliğiyle çocukların toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ne kadar farkındalık kazandığını ve gelecekteki kariyer hedeflerinde cinsiyetin nasıl bir rol oynadığını gösteren “Çocuklar ve Ailelerin Toplumsal Cinsiyet Algısı” araştırması yaptı. Toplumsal cinsiyet eşitliğine çocukların gözüyle bakan araştırmanın çarpıcı bulguları, 10 Şubat günü KidZania İstanbul Edutainment Zummit’te basın mensupları, pazarlama ve iş dünyasından yöneticilerle paylaşıldı.
Eğitim bilimci ve Yazar Doç. Dr. Özgür Bolat “Görünmez Duvarları Aşmak” başlıklı konuşmasıyla katılımcılara deneyim ve tecrübelerini aktardı. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Gül Şener’in de “Reklamların Eşitlik ve Kapsayıcılık Yolculuğu” başlıklı konuşmasını yaptığı etkinliğe KidZania Erbulak Çocuk Korosu’nun performansı renk kattı. 3 yaşında KidZania İstanbul’da ilk kez gerçek piyano ile tanışan ve aldığı ilhamla müzik eğitimine devam eden Duru İrlan’ın piyano performansı herkese duygulu anlar yaşattı.
Kidzania Deneyimleyen Çocukların Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Algısı Güçlü
Türkiye geneli ve KidZania İstanbul’da yapılan “Çocuklar ve Ebeveynlerin Toplumsal Cinsiyet Algısı” araştırmasına, 6 ile 14 yaş arasındaki çocuklar ve ebeveynleri katıldı. Çarpıcı sonuçlar, KidZania İstanbul CEO’su Ebru Timur ve FutureBright Group’un Kurucu Ortağı Akan Abdula tarafından açıklandı.
Etkinliğe ev sahipliği yapan Ebru Timur, araştırma ve sonuçlarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bir neslin geleceği, o neslin çocuklarına sundukları fırsatlarla şekillenir. Bu söz, toplumların geleceğini kuran güçlü bir gerçektir. FutureBright ile yaptığımız araştırma, toplumsal cinsiyet algısının sadece bir bilinç değil, geleceği dönüştürebilecek bir güç olduğunu ortaya koyuyor. Çocuklara sunduğumuz imkanlar, onlara özgürlük, eşitlik ve toplumu dönüştürme gücü veriyor. KidZania’yı deneyimleyen çocuklardan biliyoruz ki, çocuklar 7 yaşından sonra gördükleri ve bildiklerinden ilham alarak toplumsal cinsiyet rollerine önyargıları şekillenmeye başlıyor. Araştırma sonuçlarında KidZania İstanbul’u deneyimleyen çocukların, toplumsal cinsiyet eşitliği algısının çok daha güçlü olduğunu görmek, bizlere büyük bir umut verdi. Çocuklar meslekleri, rolleri birlikte deneyimliyor, birbirleriyle etkileşim içinde iş bölümü yaparak ve sorumlulukları paylaşarak görev alıyorlar. KidZania, çocuklara eğlenirken öğrenme deneyimiyle birlikte daha adil, eşitlikçi ve özgür bir dünyanın temellerini atma fırsatı sunuyor.”
“Ebeveynlerin rolü oldukça kritik”
Akan Abdula ise araştırma sonuçlarından yola çıkarak çocukların gelişimi üzerinde ailelerin önemine değinerek şunları söyledi: “Bu araştırma, ebeveynlerin çocuklarının gelişimindeki rolün ne denli kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Çocukların dünyaya bakış açısı, toplumsal cinsiyet algıları ve meslek seçimleri, büyük ölçüde ailelerinden aldıkları yönlendirme ile şekilleniyor. Ebeveynler, çocuklarının potansiyelini keşfetmelerini sağlayacak ilham kaynaklarıdır. Bir çocuğun hayatını, tercihlerini, annelerinden ve babalarından gördükleri, duydukları etkiliyor. Yaptığımız araştırma, özellikle babaların aile içindeki rollerde eşit şekilde rol alması ve erkek çocuklara da örnek olması gerektiğini ortaya koyuyor. Bizler üzerimize düşenleri yaparsak, her çocuğun dünyayı değiştirme gücü olduğuna inanıyorum.”