Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Savunma Perşembe 07 Eylül 2023 12:14

TOLUN İÇİN 36 MİLYON DOLARLIK SÖZLEŞME

Türkiye'nin savunma sanayii ihracatı ağırlıklı olarak platformlar üzerinde konuşulsa da aslında başka ülkeye ihraç edilen her bir platform arka tarafta çok değerli bir sürecin de işaret fişeği oluyor.

Tolun için 36 milyon dolarlık sözleşme

Geçtiğimiz günlerde ASELSAN imzalı Tolun güdümlü mühimmat için yaklaşık 36 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi imzalanması da bunlardan biri. Uzmanlara göre aslında Türkiye bir platform ihraç ederken arka kapıda yüzlerce milyon dolar değerinde alt sistemlerin satışının da önü açılıyor.

TRT Haber’e konuşan Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin, söz konusu mühimmatın son derece stratejik bir ürün olduğundan bahsediyor. Hava araçlarında genellikle silah istasyonunda tek mühimmat taşıyor ve 4 istasyon için de haliyle 4 mühimmat ediyor.

Ancak Tolun ile bu rakam bir anda artıyor ve savaş uçağı 16 adede kadar minyatür bomba yani güncel ismiyle Tolun taşıyabiliyor. Güdümlü olan ve 1 metreye kadar güçlendirilmiş betonu dahi delebilen Tolun’u bu denli çok sayıda taşıyabilmek haliyle çok kritik bir kazanım oluyor.

Tolun için imzalanan ihracat sözleşmesinin aslında çok önemli bir gösterge olduğunun altını çiziyor Anıl Şahin… Temel olarak, Ankara’nın bir platform sattıktan sonra o platforma yönelik alt sistemler için de kapısı çalınan ilk ülke olduğunu söylüyor.

"Türkiye’nin en önemli hedeflerinden biri bu zaten… Bir platformu ihraç edip kenara çekilmek yerine o araçla beraber mümkün olan en fazla sayıda alt sistemi ve mühimmatı da satabilmek."



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR