Dolar $
32.4
%0.06 0.02
Euro €
34.79
%0.14 0.05
Sterlin £
40.67
%-0.14 -0.06
Çeyrek Altın
3923.79
%0.17 6.47
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Çarşamba 13 Aralık 2023 15:23

TOHUMCULUĞUN GELECEĞİ ELE ALINDI

Antalya'da düzenlenen Yeni Yüzyılında Türkiye Tohumculuk Zirvesi'nin ikinci gününde, tohumculuk sektörünün geleceğine ilişkin konular masaya yatırıldı.

Tohumculuğun geleceği ele alındı

Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen zirve kapsamında yapılan "Tohumculukta Yeni Yüzyıl" başlıklı iki oturumda, sektör temsilcileri görüşlerini aktardı.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Genel Müdürü Hasan Gezginç, oturumdaki konuşmasında, hububat tohumlarında piyasanın yüzde 20'sinde hakim olduklarını söyledi.

Piyasanın bu anlamda lideri olduklarına dikkati çeken Gezginç, "Ciddi bir kapasitemiz var. Tarımın gittiği yöne doğru, yeni iklim ve coğrafi şartlara uygun tohumların çiftçilere ulaştırılması için ciddi bir rol oynuyoruz." dedi.

TİGEM'in açıkladığı fiyatların, sektörde referans kabul edildiğine işaret eden Gezginç, fiyat belirlerken sektörü ve çiftçiyi korumayı esas aldıklarını vurguladı.

Gezginç, sertifikalı tohum kullanımının verimi artırdığını belirterek, ülkede tamamen sertifikalı tohum kullanılmasını hedeflediklerini kaydetti.

- "Özel sektörümüzün AR-Ge tarafının güçlendirilmesi gerekiyor"

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Metin Türker ise AR-GE çalışmalarının değişen şartlara göre yapılması gerektiğinin altını çizerek, özellikle hastalıklara dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yeterli olunmayan ürünlerin öne çekilerek planlama yapılması gerektiğini anlatan Türker, "Özel sektörümüzün AR-Ge tarafının güçlendirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal da Türkiye'nin tohumculukta çok iyi bir noktaya geldiğini belirterek, kıraç alanlarda verimi yüksek çeşitlerin geliştirilmesinin önemli olduğunu anlattı.

Oturumlara Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanı Bülent Kahraman Çolakoğlu, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri TAREKS Genel Müdürü Bahadır Gül de katıldı.

Yeni Yüzyılında Türkiye Tohumculuk Zirvesi, öğleden sonra yapılacak oturumların ardından sona erecek.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR