Dolar $
32.45
%-0.18 -0.05
Euro €
34.74
%-0.69 -0.24
Sterlin £
40.56
%-0.59 -0.24
Çeyrek Altın
3982.49
%-0.24 -9.61
SON DAKİKA
SAĞLIK Çarşamba 08 Aralık 2021 17:03

TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜNDE SERMAYE ERİMESİ YAŞANIYOR

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, tıbbi cihaz sektörünün kamu ve üniversite hastanelerindeki vadesi geçmiş alacaklarının yaklaşık 9 milyar liraya ulaştığını; kurdaki sert yükselişin de etkisiyle ithalat ağırlıklı sektördeki birçok firmada sermaye erimesi yaşandığını söyledi.

Tıbbi cihaz sektöründe sermaye erimesi yaşanıyor

Demir, sektöre acil ödeme yapılmaması durumunda kısa süre içinde kapanmalar başlayacağını belirtti. Demir ayrıca Eylül'de dolar/TL'de başlayan sert yükselişle birlikte ürün fiyatlarında %50'ye varan artış yaşandığını, bu tarihten önce yapılan kamu ihalelerinde o günkü kur üzerinden fiyat veren birçok firmanın önümüzdeki dönemde büyük mağduriyet yaşayacağına dikkat çekti.

Tıbbi cihaz sektörü, kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerindeki birikmiş alacaklarını tahsil etmekte uzun süredir sıkıntı yaşıyor. Sektör Eylül'de vadesi geçmiş alacakları için protesto eylemi düzenlemişti.

Demir'in verdiği bilgiye göre, Eylül ayındaki çağrının ardından sektöre bir kısım ödeme yapıldı. Ancak Eylül ayından bu yana kamuya verilen yeni tıbbi mal ve hizmetler de eklendiğinde sektörün kamudan alacağı yaklaşık 9 milyar liraya yükselmiş durumda.

Demir Reuters'a yaptığı değerlendirmede, "(Sektörün alacakları kapsamında) 1 milyar lira yatırıldı, sonra 1.2 milyar lira daha yatırıldı. Ama orada kaldı" dedi ve ekledi:

"Biriken, geçmişten kalan bir alacak var. Bir de güncel olarak sürekli malzeme verildiği için eklenen var. Sektörün alacağı şu anda net olmamakla birlikte yaklaşık 9 milyar lira civarında."

Sektörün yaklaşık %85'inin ithalata dayalı olduğunu, yerli üretimde de kullanılan hammaddenin genelde ithal olduğuna işaret eden Demir; kamu ile yapılan kontratlarda o günkü kur üzerinden TL bazında fiyatlama yapıldığını, ancak tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle kurdaki sert yükselişle birlikte durumun firmalar için sürdürülemez hale geldiğini belirtti.

Demir, "Bizim üniversite hastanelerinden 2020 Ocak ayından bugüne alacaklarımız bekliyor. 2020 Ocak kuru yaklaşık 6 lira civarında. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin de Eylül 2020'den bu yana ödemesi yapılmıyor" diye konuştu.

Bu yıla 7.4 seviyelerinde başlayan dolar/TL geçen hafta illikit piyasada 14 seviyesine kadar yükseldi.

ACİL ÖDEME YAPILMAZSA KAPANMALAR OLABİLİR

Demir, firmaların şu anda alacaklarını tahsil etseler bile kur nedeniyle aynı miktarda ürünün ancak yarısını yerine koyabileceklerine işaret etti.

Demir, "O tarihte ödenseydi 100 dolar alacaksa şimdi 50 dolar alacak. Bu sermaye erimesine neden oluyor" dedi ve ekledi:

"Hesap yapamıyoruz. Her gün, her saat fiyatların değiştiği bir ortamda belirsiz vadeye nasıl mal satabilirsiniz? Ödemeyi ne zaman alacağınız belli değil."

Sektörde faaliyet gösteren binlerce firma olduğunu belirten Demir, özellikle son iki aydır döviz kurlarında yaşanan artışın durumu sürdürülemez hale getirdiğini ve acilen ödeme yapılmazsa firma kapanmaları yaşanacağını söyledi.

KURDAKİ YÜKSELİŞ SONRASI KAMU İHALELERİNDE DE MAĞDURİYET VAR

Sektördeki bir diğer sorunun da kurdaki son yükseliş öncesi yapılan ihaleler olduğunu belirten Demir, firmaların kamu ihalelerinde o günkü kurun TL'ye çevrilmesi ile fiyat verdiğini, ancak TL'nin dolar karşısındaki sert değer kaybıyla güncel fiyatlarda meydana gelen %50 artışın firmalar açısından mağduriyet yarattığını söyledi.

Demir, "Kamuya mal veya hizmet tedariği yapan bütün tarafların şu anda bir mağduriyeti söz konusu. Mesela Eylül ya da Ağustos'tan önce ihaleye giren, ister hizmet, ister mal tedariği olsun şu anda fiyatlar en az %50 artmış durumda. Hiç kimsenin böyle bir kar marjı yok. Bu konu kamuya hizmet eden bütün firmaları ilgilendiriyor" dedi.

"ÜRETİM DURMA NOKTASINA GELDİ"

Öte yandan Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar da önceki gün yaptığı açıklamada, kamu alacakları nedeniyle sektörde üretimin durma noktasına geldiğini söylemişti.

Uçar, "Son zamanlarda artan döviz, gümrük vergisi ve navlun maliyetleri sebebiyle aynı hacimde üretim, ithalat ya da ticaret yapma imkânı ortadan kalkmıştır. Çok yakın süreçte sektörün ürün temin süreçleri sıkıntıya gireceğinden halk sağlığı sorunu yaşanması kaçınılmaz. Ne yazık ki sektördeki firmaların önemli bir kısmı birer birer kapılarına kilit vurmaya hazırlanmakta" dedi.

ABONE OL