Dolar $
32.59
%0.01 0
Euro €
34.96
%0.21 0.07
Sterlin £
40.66
%0.13 0.05
Çeyrek Altın
3975.3
%0.03 1.13
SON DAKİKA
Enerji Pazar 27 Haziran 2021 10:02

TEMİZ ENERJİYE DÖNÜŞ İKLİMİ KORUYACAK

İklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadelede fosil kaynak kullanımının azaltılması hedeflenirken, enerji dönüşümünde yenilenebilir enerji payının artırılması için gelecek 30 yıllık dönemde küresel temiz enerji yatırımlarının 12 trilyon dolara ulaşması gerekiyor.

Temiz enerjiye dönüş  iklimi koruyacak

Uluslararası enerji raporlarından derlediği bilgilere göre, 2050'ye kadar enerji dönüşümü için enerjinin her alanında yapılması gereken yatırım tutarı 15 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. İklim değişikliğini hafifletmek, bu değişikliklere uyum sağlamak, değişimlerden kaynaklanan sorunlara çözüm aramak ve bunları kitleler halinde uygulamak, 21. yüzyılın ana zorlukları arasında yer alırken, ülkelerin bu zorluklarla mücadelesinde enerji dönüşümünün temiz kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor. Enerji dönüşümünde sektörde kullanılan ekipmanların üretimi, tedariki, taşınması ve satışı stratejik öneme sahipken, Kovid-19 salgını sürecinde özellikle teknolojik ekipman üretiminde ve taşınmasında büyük sorunlar yaşandı.

12 trilyon dolara ulaşacak

Bu dönemin yoğun yaşandığı 2020'nin ilk altı ayında üretim durdu. Bazı yatırım ve üretim hedefleri ertelendi, ham maddeye bağlı olarak fiyatlar arttı, daha önce stok halinde bulunan malların tesliminde gecikmeler yaşandı ya da ertelendi. Kovid-19 sonrası atılacak adımlarda ülkelerin tedarik zincirlerinde değişime gidilmesi öngörülürken, Çin'in bu alandaki egemenliği sorgulanmaya başlandı. Salgın sonrası dönemde özellikle Türkiye gibi jeo-stratejik öneme sahip ülkeler yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretimi için yeni güzergah noktaları olarak görülürken, salgın sonrası dönemde enerji dönüşümünde tedarik zincirinde köklü değişimler bekleniyor. İklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadelede fosil kaynak kullanımın azaltılması hedeflenirken, enerji dönüşümünde yenilenebilir enerji payının artırılması için gelecek 30 yıllık dönemde küresel temiz enerji yatırımlarının 12 trilyon dolara ulaşması gerekiyor.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR