Dolar $
32.57
%0.17 0.05
Euro €
34.97
%-0.02 -0
Sterlin £
40.79
%-0.03 -0.01
Çeyrek Altın
4014.02
%0.55 21.53
SON DAKİKA
Döviz Çarşamba 01 Aralık 2021 17:24

DOĞRUDAN MÜDAHALE SONRASI DOLAR 12.5'İN ALTINA DÜŞTÜ

TCMB "sağlıksız fiyat oluşumları" nedeniyle döviz piyasalarına doğrudan müdahale ederek dolar/TL'nin 13 seviyesinin altına inmesini sağladı, ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimleri ve yeni ekonomik politikalarından geri dönüş olmadığını tekrar ifade etmesinin ardından TL kazanımlarının büyük bölümünü geri verdi.

Doğrudan müdahale sonrası Dolar 12.5'in altına düştü

TL son 16 işlem gününün 15'inde değer yitirirken, dün gece hacimlerin son derece düşük olduğu gece saatlerinde, Erdoğan'ın faiz indirimlerinin seçimlere kadar süreceği açıklamasıyla birlikte 14 seviyesine kadar yükselmişti.

Kasım ayında %28.3 değer yitiren TL, bugün TCMB'nin piyasaya döviz satım yönünde doğrudan müdahalede bulunmasıyla dolar karşısında 13.87 seviyesinden 12.42'ye kadar gerileyerek %8 değer kazandı.

Ancak Erdoğan'ın gün ortasında yaptığı konuşmanın ardından dalgalanan kur saat 1502 itibarıyla tekrar 13.22 seviyesine geldi. Böylece TL'nin kazanımları %1.5 ile sınırlı kaldı.

Erdoğan, partisinin meclis grubunda yaptığı konuşmada, yıl sonunda ekonomik büyümenin en az %10 olacağını ve ekonominin hızlı büyümeye devam etmesi için faizlerin düşmesi gerektiğini söyledi.

TL'deki değer kaybı hakkında, "Kur dediğin bugün artar yarın düşer" diyen Erdoğan, faizlerdeki düşüşle birlikte büyümenin hızlanacağı, cari fazla verilerek TL'nin değerinin düşeceğini ifade etti.

Erdoğan'ın bu sözlerinden kısa bir süre önce başlayan TCMB'nin doğrudan müdahalesiyle gerileyen kur, açıklamaların ardından tekrar yükseldi.

TCMB, 2019 ve 2020 yılında kamu bankaları aracılığıyla 128 milyar doları bulduğu tahmin edilen döviz satışı yapmıştı. Ocak 2014'ten bu yana ise ilk defa satım yönünde döviz piyasasına müdahalede bulunmuş oldu.

Analistler TCMB'nin rezervlerinin önceki yıllara kıyasla daha küçük olduğuna dikkat çekerek, müdahalenin kurda kalıcı bir etki yaratması için politika tarafında bir adımla desteklenmesi gerektiğini belirttiler.

Tera Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan, yayımladığı değerlendirme notunda "Şirketlerin döviz talebi veya bankacılık sisteminden ekstra oluşan talebi karşılamaya yönelik olarak günlük bazda kur hareketinde geri çekilmeler sağlayacaktır. Ancak politika doğrultusu belli olduğu için ve Merkez Bankası’nın faizleri indirmeye yönelik doğrultusu bilindiği için bunun kurda sürekli bir düşüş sağlama noktasında yetersiz kalabileceğini düşünürüz" dedi.

Hükümet TCMB'nin faiz indirimleriyle birlikte kredi faizlerinin gerileyeceğini, borçlanmayla yapılacak yatırımların ihracatı ve istihdamı artıracağını, artan ihracatla birlikte cari fazla verileceğini, cari fazla ile birlikte döviz piyasasındaki dengenin TL lehine döneceğini öngörüyor. Ancak bu planın nasıl bir takvimde işleyeceği konusunda bilgi verilmiyor.

Ancak TL'de önü alınamayan değer kaybı vatandaşların alım gücünün keskin şekilde düşmesine yol açıyor. İthalat fiyatlarının hızla artmasına neden olan TL'deki değer kaybı ticarette ürün fiyatlarının çok hızlı artmasına hatta bazı durumlarda satıcıların ürünlere fiyat koymakta zorlanmasına yol açıyor.

TL'nin sadece Kasım ayında kaydettiği değer kaybı %28.3 ile 2018, 2011 ve 1994 krizinde görülen değer kayıplarını yakaladı.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri ise düne göre 4 baz puan yükselişle 511/519 baz puan ile Kasım 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Haftanın geri kalanında ise TCMB'nin Perşembe günü yapacağı yatırımcı toplantısı ve Cuma açıklanacak Kasım ayı enflasyonu izlenecek. Reuters anketine katılan uzmanlar tüketici fiyatlarındaki artışın Kasım'da %20.7 ile üç yılın en yüksek seviyesini göreceğini tahmin ediyorlar.

TCMB'de müdahale sonrası kritik toplantı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yetkilileri döviz piyasasına yapılan müdahale sonrası yatırımcılarla kritik bir toplantı gerçekleştirecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikasına yönelik verilen mesajlar, kurda yaşanan gelişmeler ve Döviz piyasasına 2014'ten sonra yapılan ilk müdahale sonrasında oldukça kritik bir yatırımcı toplantısına hazırlanıyor.

TCMB yetkilileri 2 Aralık tarihinde yerli ve yabancı yatırımcılarla toplantılar gerçekleştirecek. Yerli yatırımcılarla yapılacak toplantının saat 11:00'da, yabancı yatırımcılarla yapılacak toplantının 16:00'da gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Çevrimiçi olacak toplantıların 1 saat sürmesi planlanıyor.

Bloomberg HT'ye konuşan ekonomistler toplantıda 2014'ten sonra ilk kez gerçekleştirilen döviz piyasası müdahalesinin önemli başlıklardan biri olacağını belirtti.

ABONE OL