‘Fast-casual’ restoran deneyiminin Türkiye’deki öncülerinden Tavuk Dünyası, merkez restoran çalışanları
için sektörde ses getirecek haftada iki gün izin uygulaması başlattı. 2023 yılının Eylül ayında üç restoranda
başlayan ve 12 restoranda devam eden uygulama, 1 Haziran 2024 tarihi itibarıyla tüm merkez şubelerde
devreye alındı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tavuk Dünyası CEO’su Volkan Mumcu, “Günümüzde
çalışanların kurumlardan beklentilerine baktığımızda iş-özel hayat dengesini korumak ve esneklik öne
çıkıyor. Özellikle Z kuşağı çalışanların beklentileri bu yönde oluyor. Yoğun ve vardiyalı çalışma koşulları,
haftada bir gün izin kullanmak gibi çalışma şartları özellikle yeme-içme sektöründe sirkülasyonun yoğun
olmasına neden oluyor. Bu da hem çalışan sadakatini hem de İK süreçlerini olumsuz etkiliyor. Biz de Tavuk
Dünyası olarak, çalışan ve misafir memnuniyetini her şeyin önünde tutuyoruz. Bizim için mutlu çalışanlar,
mutlu misafirler demek. Bu doğrultuda, merkez restoranlarımızda sektöre örnek olacak bir uygulamayı
başlatarak restoran çalışanlarımızın haftada bir gün olan izin süresini haftada iki güne çıkardık. İlk olarak
Eylül ayında üç merkez restoranımızdan başlayarak, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere 12 merkez
restoranımızda pilot uygulama gerçekleştirdik. Haziran ayı itibarıyla tüm merkez restoranlarımızda kalıcı
hale getirdiğimiz iki gün izin uygulamasına başladığımızdan bu yana personel devir hızımızda yüzde 30’a
yakın düşüş elde ettik. Great Place To Work değerlendirmesine göre pilot uygulama yapılan
restoranlarımızdaki çalışan memnuniyeti oranı diğer restoranlarımızın yüzde 14 üzerinde değerlendirildi”
dedi.
“41 merkez restoranımızda istihdamı artırmayı amaçlıyoruz”
Haftada iki gün izin uygulamasıyla çalışan sadakatini artırmayı, sirkülasyonun da önüne geçmeyi
amaçladıklarını belirten Mumcu, uygulamanın İK süreçlerine etkisiyle ilgili ise şunları söyledi: “İşe aldığımız
çalışanlarımız belli bir oryantasyon sürecinden geçiyor. Aldıkları eğitimlerle çalışanlarımız daha donanımlı
hale geliyor. Ancak sektörde sirkülasyon oranı çok yüksek. Her yeni çalışanımız için belli bir eğitim süresi
gerekiyor. Mutlu ve kalıcı çalışanlar ile bu süre azalacaktır. Haftada iki gün izin uygulaması ile İK tarafında
işe giriş ve işten çıkış süreçleri için harcanan toplam sürenin yüzde 50 azalacağını öngörüyoruz. İK
süreçlerinde verimliğin, çalışan sadakatinin ve misafir memnuniyetinin artmasını amaçlıyoruz.” Bu uygulamanın ek istihdam sağlayacağına da dikkat çeken Mumcu, sözlerini şöyle tamamladı: “Aynı
zamanda merkez restoranlarda haftada iki gün izin uygulamasıyla daha fazla çalışana ihtiyaç
doğacağından, yıl sonuna kadar 41 merkez restoranımızda sağladığımız istihdamı artırmayı amaçlıyoruz.
Bu uygulamamızla fast-casual sektörüne yön vereceğimizi, bu gibi uygulamaların sektörde devamının
geleceğini düşünüyoruz.”