Dolar $
32.39
%0.05 0.01
Euro €
34.79
%0.14 0.04
Sterlin £
40.73
%-0.03 -0.01
Çeyrek Altın
3914.19
%-0.08 -3.01
SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Çarşamba 27 Eylül 2023 08:41

S. ARABİSTAN'DA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ CİTYSCAPE 2023'DE BULUŞTU

Dünyanın en büyük gayrimenkul geliştiricileri, mimarlar, PropTech girişimcileri ve yüklenicilerinin katılımcı olarak yer aldığı Cityscape Global 2023, 10-13 Eylül tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleşti.

S. Arabistan'da Gayrimenkul Sektörü Cityscape 2023'de Buluştu

Riyad Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi'nde bu yıl ilk defa gerçekleşen etkinlik, bölgenin ve dünyanın en büyük ve en ilgi çekici projelerine ev sahipliği yaptı. Sabahın erken saatlerinden geç saatlere kadar açık olan etkinlik alanında daimî bir yoğunluk vardı. Uluslararası diğer gayrimenkul etkinliklerine göre daha yüksek bir katılımın sağlandığı etkinliğe, 150 binden fazla ziyaretçinin yanında Suudi Arabistan vatandaşlarının da yüksek ilgisi olduğu gözlemlendi.

Suudi Arabistan'ın bölge ve dünya için büyük önem taşıyan vizyoner projelerinden biri olan Neom ve The Line, en fazla ilgi çeken projeler arasındaydı. Bu projeler, Suudi Arabistan'ın petrol bağımlılığını azaltma ve ekonomiyi çeşitlendirme hedefiyle başlatılan Vizyon 2030 planının önemli bir parçasını oluşturuyordu. Diğer yandan projeleri tanıtan maketler, büyüklükleri ve detayları da oldukça etkileyiciydi.

Dikkat çekici olan bir diğer konu ise Türkiye'nin etkinlikteki varlığıydı. İstanbul Ticaret Odası, geniş bir pavilyonla Türk firmalarını temsil ederken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımı ve Türk gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri aktarması, Türkiye-Suudi Arabistan iş birliği olanaklarını değerlendirdiğimiz önemli görüşmeleri beraberinde getirdi. GYODER heyetiyle birlikte katıldığım bu global etkinlikte, Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı (SAGIA), Suudi Arabistan Milli Konut Şirketi (NHC) ve Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanlığı (MOMRAH) gibi kurumlarla iş birliği fırsatlarını görüşme fırsatımız oldu.

Etkinlik, yurt dışından gelen gayrimenkul projelerinin standlarına da ev sahipliği yaparken, özellikle Katar Devlet Fonu'nun geniş pavilyonu, Katar ile Suudi Arabistan arasındaki iş birliğinin güçlendiğine dair önemli bir göstergeydi. Dubai, Abu Dabi, Bahreyn, Mısır, Fas gibi ülkelerden gelen projelerin de ilgi çekici olduğunu eklemek isterim.

Proptech alanındaki teknolojik yeniliklerin sunulduğu bölümde ise yapay zeka, blockchain, sanal gerçeklik ve akıllı şehirler gibi konular ele alınırken sektörün geleceğini şekillendiren teknolojiler tanıtıldı.

Yakından incelediğimiz projeler, Suudi Arabistan'ın gayrimenkul sektöründe önemli bir dönüşüm geçirdiğine ve liderlik yolunda hızla ilerlediğine dair önemli bir gösterge oldu. Özellikle ülkenin petrol bağımlılığını azaltma, ekonomiyi çeşitlendirme ve uygun fiyatlı kaliteli konutlar sağlama hedeflerine önemli katkılar sunan Vizyon 2030 planının, 2016 yılından beri gösterdiği gelişim ve hızlı ilerleme Cityscape Global’de daha da net bir şekilde ortaya çıktı. Özetle bu global etkinlik, Suudi Arabistan'ın gayrimenkul sektöründe önemli bir dönüşüm yaşadığını ve küresel liderlik yolunda hızla ilerlediğini doğruluyor.

ABONE OL