STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURLARI ANKARA'DA BULUŞUYOR
Ankara Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği, staj ve çıraklık dönemlerinin uzun vadeli sigorta başlangıcı sayılması talebiyle 10 Mayıs'ta "Büyük Ankara Buluşması" düzenleyeceğini duyurdu.

Ankara Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği, yıllardır devam eden sigorta başlangıcı tartışmalarını yeniden gündeme taşımaya hazırlanıyor. Dernek, mağduriyetlerin giderilmesi ve yasal düzenleme yapılması talebiyle 10 Mayıs 2026 Pazar günü başkentte geniş katılımlı bir buluşma gerçekleştirecek.
Dernek tarafından yapılan açıklamada, staj ve çıraklık dönemlerindeki ilk işe giriş tarihlerinin e-Devlet sisteminde 4A tescil tarihi olarak belgelendiği, ancak bu sürelerin yalnızca kısa vadeli sigorta kolları kapsamında değerlendirildiği belirtildi. Yüz binlerce kişinin staj ve çıraklık dönemlerinde fiilen çalışmış olmasına rağmen, bu sürelerin emeklilik için gereken uzun vadeli hizmet başlangıcı sayılmamasının ciddi bir hak kaybı yarattığı vurgulandı.
Açıklamada öne çıkan bir diğer konu ise yurtdışı ve yurtiçi stajları arasındaki uygulama farklılığı oldu. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oradaki staj sürelerini Türkiye'de sigorta başlangıcı olarak saydırabildiğine dikkat çekilirken, Türkiye'de staj yapanların bu haktan yararlanamadığı ifade edildi.
Ayrıca, stajyer ve çırakların Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde istihdam içinde gösterilerek işsizlik oranlarının düşük çıkmasında rol oynadığı, ancak iş özlük hakları talep edildiğinde "öğrenci" statüsünde değerlendirilerek göz ardı edildikleri savunuldu.
Yaşanan mağduriyetin kamuoyuna yansıtılması ve kalıcı bir çözüm için ortak irade oluşturulması hedeflenen buluşmada, staj ve çıraklık başlangıcının resmi SGK başlangıcı olarak kabul edilmesi için yetkililere çağrıda bulunulacak.