Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Salı 19 Aralık 2023 18:49

ŞİŞLİ'DE BİNA TAMAMLAMA SİGORTASIYLA SİGORTALI KENTSEL DÖNÜŞÜM

Şişli Belediyesi'nin iştiraki olan Kent Hizmetleri AŞ (KENTHAŞ) ve Quick Sigorta, bina tamamlama sigortasının Şişli ilçesinde yürütülecek kentsel dönüşüm projelerinde gerçekleştirilmesi yönünde protokol imzaladı.

Şişli'de bina tamamlama sigortasıyla sigortalı kentsel dönüşüm

Şirket açıklamasına göre, "Sigortalı Kentsel Dönüşüm Projesi" basın toplantısı ve protokol imza töreni; Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, KENTHAŞ Genel Müdürü Özcan Biçer, Quick Sigorta Genel Müdürü Eyüp Özsoy, Şişli Belediyesi meclis üyeleri, sigorta ve gayrimenkul sektörünün temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Muammer Keskin, Quick Sigorta ile bina tamamlama sigortasını devreye alarak "sigortalı kentsel dönüşüm" sürecini başlattıklarını belirtti.

Ahmet Yaşar da Türkiye'de bina tamamlama sigortası macerasının 2013 yılında konuşulmaya başlandığını aktararak, "2014 yılında yürürlüğe giren birtakım mevzuatlarda yer bulmaya başladı. 2015 yılında genel şartlar yayınlanarak sigorta mevzuatında yer buldu ve 2018 yılında da Quick Sigorta'nın piyasaya bina tamamlama sigortası ürününü arz etmesiyle de vücut buldu. Fakat o günden bugüne aslında tam anlamıyla dört başı mamur bir projeyi gerçekleştiremedik. Birtakım münferit projeler gerçekleşti ama bugün lansmanını yaptığımız büyüklükte bir vizyonla, bir öngörüyle bu proje ilk defa gerçekleşiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sigortasız bir kentsel dönüşümün gerçekleşemeyeceğini ifade eden Yaşar, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemin en büyük gündem maddelerinden bir tanesi kentsel dönüşüm olacak çünkü insanların güvenli konutlarda yaşamaya ihtiyacı var. Güvenli konutlarda, güvenle yaşayabilmek için de sigortaya ihtiyaç var. Bugün size açıkladığımız, KENTHAŞ'ın sunduğu projeyle birçok şeyi düşünülmüş durumda. Olası risklere karşı, ön görülemeyecek risklere karşı, her zaman kötü niyetli olmayabilir, insanlar iyi niyetli iken de riskler gerçekleşebilir. Dolayısıyla bu riskleri bertaraf edecek olan ve bu binaların tamamlanmasını sağlayarak yerine koyacak olan sistem de sigortadır. Şişli Belediyesi ile birlikte bu büyüklükteki bir projeyi ilk defa sunuyor olmaktan da son derece mutluluk duyuyoruz. Ülkemizin bütününde 100 binlerce konutun dönüşüm ihtiyacı var. Dolayısıyla biz bütün belediyelerimizin, bu konuyla ilgili bütün sigorta şirketlerimizin konuya dahil olmasını ve bugün ortaya konulan modele sahip çıkmasını ve dolayısıyla ülkemizin kentsel dönüşümünü gerçekleştirerek, insanımızın güvenli binalara güvenle kavuşmasını sağlamayı bekliyoruz."

- Binaların tamamlanamaması nedeniyle oluşacak mağduriyetleri önleyecek

Bina tamamlama sigortası, bir kefalet sigortası ürünü ve hem konut sahibi olacakları hem konut yatırımcılarını ve hem de inşaat firmalarını koruyor. Zorunlu bir sigorta türü değil ancak kanunlarda bu sigortanın yaptırılması, belirlenen teminat ve şartların sağlanması zorunluluğu bulunuyor.

Bina tamamlama sigortası, konut veya devre mülk sahibi olmak isteyen kişinin, yaptığı ödemeleri ve sözleşmelerini koruyor. Bina tamamlama sigortası, binaların tamamlanamaması nedeniyle oluşacak mağduriyetlerin önüne geçecek. Bunun yanında, tüketicilerin ödemelerini teminat altına alarak, ülke ekonomisine yeni gayri nakdi kaynak sağlamak açısından önemli bir fonksiyonu yerine getirecek.

Sigortalı Kentsel Dönüşüm projesi ile, müteahhittin mali yapısından binanın malzeme kalitesine, inşaatın her aşaması denetleniyor; süreç Bina Tamamlama Sigortası ile sigortalanarak kat maliklerinin tüm hakları güvence altına alınıyor. Bu oluşumun, klasik kentsel dönüşüm kampanyalarından en önemli farkı; tüm aşamaların sigortalı olması ve belediyenin kontrolünde gerçekleşmesi. Binasını depreme dayanıklı hale getirmek isteyenler, KENTHAŞ'a başvuruyor. KENTHAŞ tarafından mevcut durum analizi ve fizibilite çalışmaları yapılarak; en yüksek verim alınabilecek proje hak sahiplerine sunuluyor. Hak sahiplerinin ortak bir karara varması ile süreç başlıyor.

Finansal ve yeterlilik analizleri yapılarak sisteme eklenen müteahhit firmalardan uygun olanlarını, KENTHAŞ hak sahiplerine öneriyor. Firma seçimiyle birlikte proje modeli üzerinde konuşuluyor. Hak sahipleri, mali durumlarına göre; kat karşılığı, taahhüt ya da hibrit modellerden birini seçiyor. Kat karşılığı modelinde müteahhit, maliklerden para almadan, daire ya da dükkan karşılığı projeyi gerçekleştiriyor. Taahhüt modelinde proje, maliklerin müteahhide para ödemesiyle tamamlanıyor. Hibrit modelde ise müteahhide daire ya da dükkân verildiği gibi, projenin bir bölümü nakit olarak ödeniyor.

Fizibilitesi yapılarak, müteahhit firmanın sigorta kriterlerine uygunluğu denetleniyor. Böylece KENTHAŞ, müteahhit firma ve Quick Sigorta arasında, Bina Tamamlama Sigortası yapılarak tüm projenin sigorta güvencesi altına alınması sağlanıyor. İnşaat başladıktan sonra da; KENTHAŞ ve Quick Sigorta, projenin zamanlamasını, inşaat kalitesini ve mevzuata uygunluğunu her aşamada denetliyor. Ve hak sahipleri, gönül rahatlığıyla depreme dayanıklı konutlarına kavuşuyor.

Sigortalı Kentsel Dönüşüm projesinin en önemli bileşeni olan Bina Tamamlama Sigortası, hem hak sahiplerine, hem de projeyi gerçekleştirecek firmaları güvence veriliyor. Bina Tamamlama Sigortası ile hak sahipleri yatırımlarını teminat altına alıyorlar. İnşaat firmaları da banka kredi limitlerini düşürmeden çalışacakları gibi idari, teknik ve finansal risk denetimi de sağlıyor.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR