Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Salı 26 Aralık 2023 19:14

ŞİRKETLER 2024'TE YÜZDE 40 VE ÜSTÜNDE ZAM PLANLIYOR

Yeni yıl yaklaşırken iş dünyasının gündemini zam oranları tartışmaları oluşturuyor. Hem çalışan hem de firmalar için merak konusu olan maaş zamları ile ilgili değerlendirme yapan Egon Zehnder Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere, zam oranının şirketler bazında ortalama olarak yüzde 40 ve üzerinde gerçekleşebileceğini öngördüğünü söyledi.

Şirketler 2024'te yüzde 40 ve üstünde zam planlıyor

2024 yılı için ücret artışlarının belirlenmesi aşamasında birden fazla verinin etkili olacağının altını çizen Egon Zehnder Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere: “Öncelikle süregelen Asgari Ücret görüşmelerinin sonuçlanması ve anlaşılacak oran önemli bir baz teşkil edecektir. Önceden açıklanan, asgari ücrete 2024 yılı içinde tek ayarlama yapılmasının planlanması, TCMB’nın 2024 yılı için öngördüğü yüzde 36 enflasyon hedefinin şirketlerin bazıları için minimum artış seviyesi olarak belirleyecektir” dedi.

 

Hedef enflasyona göre zam yapma politikası önemli

Bugüne kadar gerçekleşen enflasyonu, ücret artışları için baz alan şirketlerin Temmuz-Kasım 2023 arasında beş ayda gerçekleşen yüzde 33.65 enflasyona Aralık 2023 fiyat artışını da ekleyecek olması düşünüldüğünde 2024 yıl başında yapılacak zam oranının yüzde 36’nın altında olmayacağına işaret ettiğini belirten Murat Yeşildere: “2024 zam oranı konusunda öngörüde bulunurken, yıl boyunca tek artış uygulamasına şirketlerin ne kadar uyacağı belirleyici faktörlerden birisi olacaktır. Şu ana kadar aldığım hissiyat, kurumsallaşmış, büyük şirketlerin 2024 yılında da en az iki, hatta daha fazla sayıda ücret düzenlemesi yaparak, çalışanlarını enflasyon ve hayat pahalılığına karşı koruma konusunda azami gayreti göstereceği yönünde. Benzer şekilde, 2024 yılı içinde gerçekleşen ya da hedef enflasyona göre zam yapma politikası da önemli bir yol ayırımı olacaktır. Diğer taraftan yurtdışına raporlama yapan uluslararası sermayeli şirketlerde, son 12 ay içinde döviz kuru artışının enflasyon artışının gerisinde kalması da döviz bazında çalışan maliyetlerin yükseldiği algısını yaratmaktadır. Bu Türkiye’de kurulu yabancı şirketlerin yöneticilerinin açıklamakta zorlandığı bir unsur haline gelmektedir. Ayrıca, TÜİK, ENAG, İTO, gibi kurumların açıkladığı fiyat artış endeksleri arasında da büyük farklılıklar olması, yöneticilerin işini daha da zorlaştırmaya devam etmektedir. Sonuç olarak 2024 yılı başında yapılacak zam oranının, Türkiye’nin önde gelen, kurumsal şirketleri bazında, ortalama olarak yüzde 40 ve üzerinde gerçekleşeceğini öngördüğümü söylemek isterim. Bu düzenlemenin devamında, ekonomik şartların gelişimine paralel olarak, bu şirketlerin en az bir kez daha (Temmuz 2024) ücret düzenlemesini planlarına alacaklarını söyleyebilirim” diye ekledi.

 

Hizmet sektörünün zam oranları yüksek olacaktır

Murat Yeşildere: “Öngörmek zor olsa da endüstriyel ilişkiler ve pazarlıkların daha yoğun olduğu üretim sektörlerinde zam oranlarının yüzde 40 ve üzerinde gerçekleşebilir. Yetenekler için savaşın daha yoğun olduğu teknoloji ile bağlantılı rollerdeki çalışanlar da daha yüksek zam oranları alabilirler. Genel sektörel trendler kapsamında, özellikle saha çalışanlarına yönelik talep göz önüne alındığında hizmet sektörlerinde (taşımacılık, tedarik zinciri, lojistik, vs.) ücret artışlarının pazar ortalaması ve üzerinde olabilir” diye paylaştı.


ABONE OL