SEKTÖRDE BÜYÜMEYİ TURİZM BELİRLEYECEK
Ocak-Mart döneminde turizm gelirleri pandeminin de etkisiyle %40.2 azalarak 2.4 milyar dolar olduğunu söyleyen İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, "Vakaların düşmesiyle bu sektörün performansı yılın ikinci yarısındaki büyümemizde en etkili faktörlerden birisi olacaktır" dedi.
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO), Mayıs Ayı Meclis Toplantısını video konferans yöntemiyle yapıldı. İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Fethiye Şubesi’ne yeni Hizmet Binası alımı ve DTO Bodrum Şubesi ortaklığında kurulacak Bodrum İçmeler Liman İşletmesi için yapılacak tüm iş ve işlemler konusunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi talebi, meclis üyelerinin onayına sunularak kabul edildi.
Ülkemizde, Mart ayı boyunca ve Nisan ayının ilk yarısında vakaların yükseldiği dönemin ekonomik aktiviteye olumsuz yansımalarının görüldüğünü belirten İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “Veriler, yılın ilk çeyreğinde Türkiye Ekonomisinin yüzde 5-6 arası bir büyüme gösterdiğine işaret ediyor. Ocak-Mart döneminde turizm gelirleri pandeminin de etkisiyle %40.2 azalarak 2.4 milyar dolar olmuştur. Ülkemiz ekonomisinde önemli bir yeri olan turizmde, tam kapanma sonrası düşmesi beklenen günlük vaka sayısı ile beraber açılacak yeni sezonun gidişatının olumluya dönmesi en büyük beklentimiz olup, bu sektörün performansı yılın ikinci yarısındaki büyümemizde en etkili faktörlerden birisi olacaktır.”
Navlun ve gemi kiralamasında rekor
Denizcilik piyasalarında ise yılın ilk 4 ayı itibarıyla navlunlar canlı kalmaya devam ettiğini belirten Tamer Kıran, özellikle konteyner tarafında talep artışının devamı, liman sıkışıklıkları ve lojistik yetersizliklerin navlunları ve gemi kiralamalarını rekor seviyelere taşıdığını söyledi. Tamer Kıran, “Denizcilik piyasasının durumunu daha genelde ortaya koymak üzere genel arz - talep durumunu değerlendirecek olursak; yıllık bazda 2020 yılında talep tarafında 11 milyar 537 milyon ton seviyesinde olan deniz taşımacılığında gemi filo büyüklüğü DWT olarak 2 milyar 064 milyona ulaşmıştır. 2020 yılının özellikle ikinci yarısından itibaren hızla artan talep karşısında birçok piyasamızda fiyatlarda hızlı artışlar yaşandı. Önümüzdeki sürece ilişkin beklentiler de talebin arza göre birçok segmentte daha hızlı bir gelişme göstermeye devam edeceği yönündedir.” diye konuştu.
Eski fiyatları beklememeliyiz
İhracatta yaşanan konteyner sıkıntısı konusu hakkında da bilgi veren Tamer Kıran, şöyle devam etti: “Geldiğimiz noktada, boş konteyner kutu sıkıntısının geçici olduğunu söyleyebiliriz. Ancak navlun fiyatlarında önümüzdeki yıl bir gevşeme beklense dahi eski fiyatlara dönüş pek öngörülmemektedir. Türkiye’nin ekonomideki en güçlü silahı şüphesiz ihracattır. Bunun için de lojistik en önemli rolü üstlenmeye devam edecektir. Yakın zamanda yaşadığımız olaylar göstermiştir ki, denizcilik can damarımızdır, dışarıyla olan en güçlü bağlantımızdır. Dolayısıyla tüm bu gelişmeleri dikkatlice değerlendirip, devletimizin desteğinde denizciliğimizi büyütmeye yönelik adımları atmalıyız.”