Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
GÜNDEM Çarşamba 01 Aralık 2021 07:09

"SEÇİM ÖNCESİNE KADAR KURDA İYİLEŞME GÖRECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TL'de değer kaybına yol açan ve enflasyonu yükselteceğine kesin gözüyle bakılan faiz indirimlerinin devam edeceğini tekrar ifade etti.

"Seçim öncesine kadar kurda iyileşme göreceğiz"

Son günlerde yaptığı açıklamalarda dünya genelinde artan enflasyon nedeniyle faizlerin artırılması veya artırımların yaklaşmasına karşılık Türkiye'de devam eden faiz indirimlerini savunan Erdoğan, dün gece TRT televizyonunda katıldığı programda aynı tezi tekrarladı.

"Buradan geriye dönüş de yoktur" diyerek uygulanan ekonomi politikalarının devam edeceğini ifade eden Erdoğan, "Çok açık, net söylüyorum, biz inşallah seçim öncesine kadar ciddi manada faizin düştüğünü, kuru tetikleyen yüksek faizin düşüşü sebebiyle kurda da ciddi bir olumlu iyileşmenin olduğunu hep birlikte göreceğiz. Buna enflasyon da dahil" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından hacimlerin düşük olduğu piyasada dolar karşısında 14 seviyesine kadar yükselen kur, gece yarısında 13.415'ten kapandı. Böylece TL bir önceki güne göre %4.6 daha değer yitirmiş oldu.

Reel getirisi eksi olan TL'nin sadece Kasım ayında dolar karşısındaki değer kaybı ise %28.3'e ulaştı. TL böylece 2018, 2001 ve 1994 krizlerinde görülen düzeyde değer yitirmiş oldu.

Yayında "Enflasyon neticedir, faiz sebeptir" tezini tekrarlayan Erdoğan ekonomik büyümeyi önceliklendirdiğinin sinyalini vererek, "Kur, faiz, enflasyon sarmalına böyle sokulduk. Biz de diyoruz ki, 'biz kur, faiz, enflasyon sarmalında yaşamayacağız ve yatırımı, üretimi engellemelerine de müsaade etmeyeceğiz.' Büyümeyi istikrarsız hale getirmelerine müsaade etmeyeceğiz ve biz bu sarmaldan çıkacağız" dedi.

Erdoğan dün ekonominin üçüncü çeyrekte %7.4 büyüdüğünün açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada yılın tamamının %10'un üzerinde ekonomik büyümeyle kapanmasını beklediğini ifade etti.

Erdoğan ayrıca KOBİ'lerin istihdam artışını hedefleyen 10 milyar lira büyüklükteki bir kredi paketi ve bazı bölgelerde yeni yatırıma yönelik 10 milyar lirayı bulacak kredi faiz desteği paketi üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR