Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Denizcilik Perşembe 15 Şubat 2024 11:00

SAN JUAN KRUVAZİYER LİMANI PROJESİ

Global Yatırım Holding A.Ş, San Juan Kruvaziyer Limanı'nın proje finansmanının tamamlanması ve kruvaziyer operasyonlarına başlanmasına ilişkin bilgi verdi.

San Juan Kruvaziyer Limanı projesi

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, şöyle denildi:

''17 Ağustos 2022 tarihli özel durum açıklamamızla, şirketimizin dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding Plc'nin (GPH) Puerto Rico'da bulunan San Juan Kruvaziyer Limanı ile ilgili olarak, Puerto Rico Liman Başkanlığı ile 30 yıllık bir imtiyaz sözleşmesi imzaladığını kamuoyuna duyurmuştuk. GPH, San Juan Kruvaziyer Limanı'na yönelik yatırımın ilk aşamasına ilişkin proje finansmanının, GPH'in yüzde 100 bağlı ortaklığı San Juan Cruise Port LLC (SJCP) tarafından tamamlandığını ve kruvaziyer operasyonlarının devralındığını şirketimize bildirmiştir. 

Söz konusu uzun vadeli proje finansmanı, San Juan Kruvaziyer Limanı tarafından gerçekleştirilen iki tahvil ihracıyla sağlanmış olup, toplamda 187 milyon ABD Doları tutarındadır. Birinci ihraç, Barclays Capital Inc tarafından üstlenilen ve ABD yerel yönetim tahvil piyasasına (US municipal bond market) tahsisli, 110 milyon ABD Doları tutarında, yıllık ortalama yüzde 6,6 kupon faizli ve 2045 vadeli A serisi bir tahvildir. İkinci ihraç ise ABD kurumsal yatırımcılarına tahsisli 77 milyon ABD Doları tutarında, yıllık yüzde 7,21 sabit kupon faizli ve 2039 vadeli B serisi bir tahvildir. 

Söz konusu tahviller, S&P tarafından BBB- yatırım yapılabilir kredi derecelendirme notu almıştır. A serisi tahvilin toplam vadesi 21 yıl, ağırlıklı ortalama vadesi ise yaklaşık 19 yıldır. B serisi tahvilin ise toplam vadesi 15 yıl, ağırlıklı ortalama vadesi ise yaklaşık 12 yıldır. 

Popüler bir transit ve analiman olan San Juan Kruvaziyer Limanı'nın, GPH'nin 30 yıllık imtiyaz süresince kesintisiz hizmet verebilmesi ve hızla büyüyen kruvaziyer sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilmesi amacı ile önemli iyileştirme yatırımlarına ihtiyaç duymaktadır. 

Anlaşma hükümleri gereği, SJCP ilk aşamada Puerto Rico Liman Başkanlığı'na 77 milyon ABD Doları tutarında bir ücret ödeyecektir. Yatırımın ilk aşamasını, 4. rıhtımla Pan Amerikan rıhtımlarında önemli altyapı geliştirmeleri, terminal binaları ve eski San Juan rıhtımlarının önündeki yürüyüş yollarının iyileştirilmesini içeren 100 milyon dolarlık kısım oluşturmaktadır. Ayrıca yatırım, proje finansmanı için işlem masraflarını, rezerv hesaplarını ve elde edilen gelirlerin diğer kullanımlarını içermektedir. 

SJCP, limanın altyapısına yatırım yapmanın yanı sıra kruvaziyer yolcuları, yolcu gemileri ve yerel işletmeler için limanı modernize etme çalışmaları ve yatırımları da yapmayı planlamaktadır. GPH küresel uzmanlığı ve işletme modeli liman operasyonlarının verimini artırmak için kullanılacaktır. 

Yatırımının 250 milyon ABD Doları tutarındaki ikinci aşamasında ise, yolcu sayılarının pandemi öncesi seviyelerini yakalaması dahil belli ön koşulların gerçekleşmesine bağlı olarak; SJCP yeni bir rıhtım ve son teknoloji, dünyanın en büyük yolcu gemilerine hizmet verebilecek yeni bir analiman terminal binası inşa edilerek kapasite artışı planlamaktadır. Yatırımın ikinci aşaması için ABD yerel yönetim tahvil piyasası ve Kuzey Amerika merkezli finansal kurumlardan finansman sağlanması planlanmaktadır. 

Bu anlaşma, GPH'nin Karayipler'deki stratejik hedefleri doğrultusunda önemli bir adımdır. 2019 yılında 1,8 milyon yolcu karşılayan San Juan Kruvaziyer Limanı (0,4 milyon ana liman yolcusu dahil edildiğinde toplam 2,2 milyon yolcu hareketi) GPH'in küresel liman ağındaki en büyük üçüncü limandır. 

San Juan Kruvaziyer Limanı, Karayipler kruvaziyer pazarında stratejik öneme sahip bir liman olup; hem doğu hem de güney Karayipler güzergahlarına dahil edilmeye yönelik, oldukça ideal bir konuma sahiptir. Havaalanı ve otel altyapısının yanısıra, ABD'ye bağlı özerk bölge olması Puerto Rico'yu doğu ve güney Karayipler'de cazip bir analiman destinasyonu yapmaktadır. 

San Juan Kruvaziyer Limanı'nın portföye eklenmesiyle GPH'nin portföyündeki toplam liman sayısı 29'a ulaşmaktadır ve 31 Mart 2025'e kadar olan 12 aylık dönemde yıllık yaklaşık 20 milyon yolcu hacmi beklenmektedir. Saint Lucia Kruvaziyer limanın 2024 yılı ilk çeyreğinin sonuna kadar portföye dahil edilmesi beklentisiyle birlikte, GPH'in portföyündeki liman sayısının 30'a ve yolcu hacminin ise 20 milyonun üzerine çıkması beklenmektedir.''


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR