Dolar $
32.57
%0.13 0.04
Euro €
34.71
%-0.16 -0.05
Sterlin £
40.54
%-0.2 -0.08
Çeyrek Altın
4126.81
%1.46 58.76
SON DAKİKA
Sigorta Cuma 25 Haziran 2021 02:28

SAĞLIK SİGORTASINDA % 60 MARMARA'DAN

Pandemiyle beraber artan riskler sağlık sigortasına talep artırdı. Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Kerem Erberk, "Türkiye'de sağlık sigortası bulunan 4 milyon kişinin yüzde 60'ı Marmara Bölgesi'nde yaşıyor" dedi.

Sağlık sigortasında  % 60 Marmara'dan

Pandemi sürecinin sağlığın önemini bir kez daha hatırlatmasıyla birlikte, artan riskler karşısında bilinçlenme, sigorta sektörüne olumlu etkilerini sürdürüyor. Sağlık sigortalarında 2020 yılında, 2019 yılına oranla yüzde 18,5 oranında prim üretimi artışı gerçekleşirken, sağlık sigortası yaptıranlarda 30’lu yaşlar ön plana çıkıyor. Tüm aile için sağlık poliçesi almak da yaygın bir davranış olarak görünüyor. Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Kerem Erberk, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin 2021 istatistiklerine göre; sağlık sigortası bulunan kişi sayısının 4 milyona yaklaştığını belirtirken, bu kişilerin yüzde 60’tan fazlasının Marmara Bölgesi’nde yaşadıklarını açıkladı.

Ege ve Karadeniz’de artış

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin 2021 istatistiklerine göre; özel sağlık, tamamlayıcı sağlık, acil sağlık ve hastalık branşlarında yürürlükte poliçesi olan sigortalı sayısının 4 milyona yaklaştığına dikkat çeken Erberk, “Yürürlükte sağlık poliçesi bulunan sigortalıların yaklaşık yüzde 51’i özel sağlık, yüzde 41’i ise tamamlayıcı sağlık poliçesi kapsamında yer alıyor. Bu oranlar dinamik olduğu için yıl içinde değişiklik göstermesi de olası. Nüfus yoğunluğunun da etkisiyle Marmara Bölgesi’nde sigortalılar, toplam sigortalı sayısının önemli bir payını oluşturuyor. Özel sağlık ve tamamlayıcı sağlıkta farklılaşmakla birlikte, Marmara Bölgesi’nin payının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Ege ve Karadeniz Bölgesi’ndeki sigortalıların toplam sigortalı sayısı içindeki payının arttığını da gözlemliyoruz” diye konuştu. 

Sağlıklıyken katılmak önemli

Birçok kişinin herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaştıktan sonra sağlık sigortasını aklına getirdiğini ifade eden Erberk, bu durumda da hastalığın tedavisinin sigorta kapsamına alınması konusunda geç kalındığına işaret ediyor. Özel sağlık sigortası sistemine erken yaşta ve sağlıklı iken katılmanın önemine vurgu yapan Erberk, “Sigortanın sağladığı avantajlar sisteme dahil olduktan sonraki dönemi kapsıyor. Sigortalı olunmayan dönemde ortaya çıkan hastalıklar özel sağlık sigortasının doğası gereği kapsama dahil edilemiyor. Erken yaşta katılımın avantajlarından bahsetmişken, birkaç yıl içinde kazanılan ömür boyu yenileme garantisi hakkı ile sonradan ortaya çıkabilecek hastalıklar için fazladan prim ödemeye karşı güvence sağlanabildiğini de belirtmek isterim” diye konuştu.

Tazminat oranlarında artış

Tamamlayıcı sağlık sigortasında 2020 yılında başlayan büyüme trendinin 2021 yılında da devam ettiğini belirten Erberk, “2020 yılında sektör genelinde tazminat ödemelerinde bir düşüş yaşandı. Ancak 2021’in ilk yarısında hastaneye gidiş oranları pandemi öncesi döneme göre nispeten düşük olsa da, döviz kuru ve enflasyonun da etkisiyle tazminat oranlarında çok ciddi artışlar yaşandı” dedi.

Yabancılar için poliçele asgari tutarı yenilendi 

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), “Vize ve İkamet İzni Taleplerinde Yaptırılacak Sağlık Sigortalarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge” yayımladı. 10/5/2016 tarih ve 2016/16 sayılı genelgenin 1. maddesinde yer alan Asgari Poliçe İçeriği tablosunda değişikliğe gidildi. İlgili genelgeye göre; Anlaşmalı ayakta tedavi poliçelerinde yıllık asgari limit 2.000 TL’den 5.000 TL’ye çıkarıldı, katılım payları ise; sigortalı için %20, sigorta şirketi için ise %80 olarak belirlendi. Anlaşmasız ayakta tedavi poliçelerinde ise yıllık asgari limit 5.000 TL’ye çıkarılırken katılım payları ise aynı kaldı. Yatarak tedaviyi kapsayan poliçelere de düzenleme getirildi. Anlaşmasız yatarak tedavi poliçelerinde yıllık asgari limit 20.000 TL’den 50.000 TL’ye yükseldi.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR