Dolar $
32.33
%-0.12 -0.03
Euro €
34.94
%0.26 0.09
Sterlin £
40.91
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
3912.44
%-0.12 -4.75
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Perşembe 19 Ekim 2023 17:54

"REFAHIN YOLU DIŞ TİCARETİ BÜYÜTMEKTEN GEÇİYOR"

Uluslararası Ticarette 100 Yılın Mirası ve Sürdürülebilir Gelecek Vizyonu temasıyla düzenlenen zirvede bürokratlar, iş insanları ve akademisyenlerin katıldığı oturumlarda tüm boyutlarıyla dış ticaretin dinamikleri mercek altına alındı.

"Refahın yolu dış ticareti büyütmekten geçiyor"

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, ekonomilerde rahat nefes almanın ve refah seviyesini yukarı taşımanın tek yolunun dış ticaretten geçtiğini söyledi. Dış ticaretin gelişmesi için tüm çarkların doğru işlemesi gerektiğini vurgulayan Çınar, “Sadece ihracatı değil ithalatı da konuşmalıyız; gerektiğinde ‘kral çıplak’ demeyi başarmalıyız” dedi.

 

DIŞYÖNDER ile İstanbul Kültür Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘1. Dış Ticaret Zirvesi’nin açılışında konuşan Dr. Hakan Çınar, 2022’de Türkiye’nin ihracatta, ithalatta, dış ticarette ve dış ticaret açığında en yüksek değerlere ulaştığına dikkat çekti.

 

Yalnızca ihracata odaklanıp ithalatı konuşmaya korkarak bir yere varmanın mümkün olmadığını vurgulayan

Dr. Çınar şöyle devam etti:

 

“Dış ticaret küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde de sürekli büyüyor ve gelişiyor. Diğer taraftan ihracatımızın büyük oranda ithalata dayalı olduğunu hepimiz biliyoruz. 2022’de ihracatımız yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara, ithalatımız ise yüzde 34,3 artış ile 364,4 milyar dolara ulaştı. Bu gerçeği konuşup tartışmaktan çekinmemeliyiz. Doğru ve gerçekçi politikalar geliştirebilmemiz için dış ticaretin bütününü göz önünde bulundurmalıyız. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında daha büyük başarılara imza atmak istiyorsak bu bakış açısını merkeze almalıyız. DIŞYÖNDER işte bu bilinçle kuruldu. Dış ticaretle ilgili masanın her sandalyesi tarafından temsil edilen tek sivil toplum örgütü olmanın verdiği sorumlulukla bakanlıklarımıza da her tür desteği sağlamak için çaba gösteriyoruz."

 

DIŞYÖNDER BAŞKANVEKİLİ NURDAN İZGÖRDÜ: DIŞ TİCARET SADECE İHRACATLA SINIRLI DEĞİL

DIŞYÖNDER Başkanvekili Nurdan İzgördü de konuşmasında dış ticaretin sadece ihracatla sınırlı olmadığını vurguladı. Dış ticaretin alanına giren ithalatın, gümrük uygulamalarının, lojistiğin ve teknolojinin de konuşulduğu bir çatı olma hedefiyle yola çıktıklarını belirten İzgördü, “Bu hedef doğrultusunda pek çok organizasyon düzenliyoruz. İlk kez düzenlediğimiz zirvenin de dış ticaretle ilgili çalışmalara önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu. 

 

TİCARET BAKAN YARDIMCISI UÇARMAK: İTHALATIN YÜZDE 70’TEN FAZLASI HAM MADDE VE ARA MALI

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ise Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada ve dünyadaki jeopolitik risklere dikkat çekti. İnsanların çalışkanlığı, gayreti ve üretkenliği sayesinde bu riskleri aşmaya çalıştıklarını belirten Uçarmak, dış ticaretle ilgili olarak da, “Sadece nihai ürüne değil ara ürünlerin üretimini de destekleyecek bir mekanizmaya gerek var. İthalatımızın yüzde 70’ten fazlası ham madde ve ara malı, yüzde 20’si yatırım malı, yüzde 10’u da tüketim malı. Tüketim malı ithalatını durdurma şansımız yok ama azaltabiliriz” diye konuştu.

 

TİM BAŞKANVEKİLİ GÜLEÇ: KÜRESEL İHRACATTAN YÜZDE 1,04 PAY ALIYORUZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Ahmet Güleç de konuşmasında, bugün 5 bini aşkın ürün grubunda ihracat gerçekleştiren Türkiye’nin küresel ihracattan yüzde 1,04 pay aldığını bildirdi. 226 ülke ve bölgeye ihracat yaptıklarını anlatan Güleç, dünyada ayak basmadık yer bırakmadıklarını kaydetti.

 

DHL AFRİKA BAŞKAN YARDIMCISI ERTUNA: TEDARİK SÜRECİNDEKİ SIKINTILAR DEVAM EDİYOR

Zirvenin ana sponsoru olan DHL Global Forwarding-Orta Doğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Burak Ertuna ise pandemiyle birlikte tedarik sürecinde ortaya çıkan sıkıntıların bugün de devam ettiğine dikkat çekti. Özellikle Çin’den ithal edilen ham maddeyle yapılan ürünlerin ihracat süreçlerinde çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Ertuna, “Bu durum kendi içinde fırsatları da barındırıyor” diye konuştu.

 

Organizasyonu DIŞYÖNDER ile ortaklaşa düzenleyen ve aynı zamanda ev sahipliği yapan İstanbul Kültür Üniversitesi akademisyenleri de zirveyle ilgili özetle şunları söylediler: 

 

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ MÜTEVELLİ HEYET BAŞKANI DR. BAHAR AKINGÜÇ GÜNVER:

Uluslararası Ticaret Programımız DIŞYÖNDER ile birlikte çok kapsamlı ve gelecek vaat eden bir çalışmaya imza attılar. Dış Ticaret Zirvesi gerek konusu gerekse tarihi itibarı ile zihin açan ve yeniden düşünmeye teşvik eden bir içerik sunuyor.

 

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. FADİME ÜNEY YÜKSEKTEPE

Uluslararası ticaret ülkelerin uluslararası marka değerinin oluşmasında olağanüstü bir rol oynuyor. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında dış ticareti sürdürülebilir gelecek teması ile ele alan zirvemizin çıktılarını çok önemli buluyorum. Zirve kapsamında paylaşılacak her bilgi ve deneyim Türkiye’nin marka itibarına da önemli bir yatırım olacak.

 

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ İİBF DEKANI PROF. DR. MÜGE ÇETİNER

Ticaretin sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal ve kültürel bir fenomen olduğunun bilincindeyiz. Küresel ticaretin dünyanın dört bir yanında insanları bir araya getirme ve onları yakınlaştırma gücü olduğunu biliyoruz. Bu zirvede geçmişin ışığında geleceğe dönük en son gelişmeleri, araştırmaları ele alarak sadece bilgi paylaşımı değil aynı zamanda uzun vadeli stratejilerin ve çözümlerin geliştirilmesi için bir platform oluşturmayı hedefliyoruz.

 

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ İİBF ULUSLARARASI TİCARET VE FİNANSMAN BÖLÜM BAŞKANI DOÇ. DR. NEBİLE KORUCU GÜMÜŞOĞLU

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılının coşkusunu yaşarken geçmişimizdeki büyük atılımları ve başarıları hatırlamak bize ilham veriyor. Aynı zamanda geleceğe dair de büyük umutlar taşıyoruz. Tüm zamanımızı gençlerimizin geleceğini dolayısıyla ülkemizin geleceğini şekillendirme gayesiyle geçirirken umut etmek ve hayal etmek zorundayız.

ABONE OL