Dolar $
32.47
%-0.12 -0.04
Euro €
34.77
%-0.68 -0.23
Sterlin £
40.61
%-0.54 -0.22
Çeyrek Altın
3988.93
%-0.08 -3.25
SON DAKİKA
Piyasalar Cuma 28 Ocak 2022 06:10

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL son dönemde işlem gördüğü 13.5 seviyesinden yönünü sınırlı yukarı çevirirken Merkez Bankası (TCMB) kurdaki sorunun çözüldüğünü sıranın enflasyona geldiğini söyledi.

Piyasalarda son durum

TCMB yılın ilk enflasyon raporunda 2022 için enflasyon tahminini %11.8'den %23.2'ye çekerken, politikaların tamamının "liralaşma" için kullanılacağını belirtti.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu bankaların üretime yönelik kredi faizlerini düşürmesi gerektiğini söyledi. Döviz piyasası için "sağlıksız fiyat oluşumlarının zemini ortadan kaldırılmıştır" diyen Kavcıoğlu "Kuru hallettik inşallah enflasyonu da bu politikalarla halledeceğiz" dedi.

TCMB "liralaşma" stratejisi ile TL'nin kullanımını yatırımını artırmayı benimseyen politikaları özendireceğini belirtirken KKM sayesinde sektörde mevduat vadesinin uzadığını, 4.7 milyar doların bu sayede TCMB imkanlarıyla TL'ye döndüğünü söyledi.

TCMB açıklamalarına piyasalarda ise enflasyon endişeleri devam ediyor.

Reuters'ın önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon verilerine ilişkin anketi de henüz tamamlanmadı. Ancak piyasadaki genel beklenti TÜFE'nin Ocak'ta %36'dan %42-%48 bandına ve Yİ-ÜFE'nin ise %80'li seviyelerden %100'e doğru yükselmesi bekleniyor.

TCMB'nin enflasyon raporunda paylaştığı grafik mevcut %36.08 seviyesindeki enflasyonun Ocak'ta %50'ye yaklaşabileceğini gösteriyor.

Aynı grafik enflasyonun Şubat, Mart ve Nisan aylarında yüksek seyredeceğini, Mayıs ayında ise %55'e yaklaşarak zirve yapacağına işaret ediyor. İlgili tahminler piyasa beklentileriyle oldukça paralel.

TCMB'nin paylaştığı grafik enflasyonun üçüncü ve dördüncü çeyrekte belirgin düşüş göstererek yılı %23.2 seviyesinde tamamlayacağını gösteriyor. Ekonomistlerin genel beklentisi de düşüş olacağı yönünde ancak yıl sonu beklentileri ancak %30 civarında şekileniyor.

TCMB kur krizini tetikleyen 500 baz puan faiz indirimi ile politika faizini %14'e çektikten sonra indirimleri geçen hafta durdurdu. Ancak bu alışılagelmiş politikalara ters adım nedeniyle TL'nin değer kaybı geçen yıl %44 oldu. Kavcıoğlu TL'deki değer kaybının sadece faiz indirimlerine bağlanmaması gerektiğini söyledi. Ancak bankacılara göre en büyük neden faiz.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, ABD borsalarında Fed'in sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının ardından görülen düşüşlerin, güçlü ekonomi ve Apple'dan gelen güçlü bilançodan destek bularak dünkü seansta görülen sert kayıplarının bir kısmını telafi etti.

Dolar, işlemcilerin bu yıl büyük faiz artırımları gerçekleştirileceğini fiyatlamasıyla euro karşısında kilit seviyeleri aşmasının ardından yedi ayın en iyi haftasını kapatmaya hazırlanıyor.

ABD'den gelen ekonomik veriler de ekonominin yaklaşık 40 yılın en büyük yıllık büyümesini gerçekleştirdiğini gösterdi.

Küresel satış baskısına rağmen kamu adımlarıyla yön bulan dolar/TL bu sabah saat 0841'de 13.61/13.63 seviyesindeydi. Aynı saatte euro/TL 15.18/15.20 seviyesindeydi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün günü 521/529 seviyesinden tamamladı. Öte yandan TCMB'nin tahvil alımlarının da desteğiyle gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi gördüğü %25'in üzerindeki rekor seviyelerden %23'ün altına kadar geriledi.

Birçok bankacı TL'nin artık kamu tarafından yönlendirilen bir para birimi olduğu görüşünde ve bu sürecin sonunda nasıl bir denge oluşacağı bankacılar için net değil. TCMB verilerinden bankacıların yaptığı hesaplamalar rezervlerin olası satışının Aralık ayındaki hızda olmasa da Ocak ayında da devam ettiğini gösteriyor.

Hazine'nin borçlanması da son 2 haftada piyasada daha yakından takip edilmeye başladı. TCMB'nin yoğun tahvil alımları ve Hazine'nin piyasanın tercih ettiği enflasyona altına endeksli tahvil ihaleleri ile borçlanmaya yönelmesiyle borçlanma hedefleri belirgin aşmış durumda.

Hazine hafta başında düzenlediği 6 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesine ve TÜFE'ye endeksli 5 yıl vadeli sukukta rekor borçlanma gerçekleştirdi. TÜFE'ye endeksli tahvilde eşi nadir görülen negatif getiri oluştu. Altın cinsi iki borçlanmaya da yoğun ilgi oluştu ve 23 milyar TL civarında borçlanma gerçekleştirildi.

Ocak'ta 45 milyar TL borçlanma hedefleyen Hazine'nin gerçekleştirdiği borçlanma ise yaklaşık 70 milyar TL oldu.

Piyasalarda kurumsalların vergi teşviği ile dövizden nekadar TL'ye geçeceğini ve elektrik doğalgaz kesintilerinin makro etkilerini de izlemeye devam ediyorlar.

ABONE OL