Dolar $
32.51
%-0.09 -0.03
Euro €
34.97
%0.4 0.13
Sterlin £
40.68
%0.1 0.04
Çeyrek Altın
3984.24
%0.67 26.05
SON DAKİKA
Bankacılık Salı 28 Eylül 2021 11:44

"ÖZKAYNAKLAR YÜKSELTİLMELİ"

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, bankacılık sektöründe sermaye yeterliliğinin sürdürülmesi için özkaynakların kredi artışını dengeleyecek düzeyde arttırılması gerektiğini söyledi.

"Özkaynaklar yükseltilmeli"

Finansın Geleceği zirvesinde konuşan Çakar, "Önümüzdeki dönemde öngörülen büyümenin finansmanı için ne kadar kredi büyümesi gerektiğini tahmin edebiliyoruz. Sermaye yeterliliğinin sürdürülmesi için özkaynaklarımızın, kredi artışını dengeleyecek düzeyde arttırılması gerekmektedir. Özkaynak artışını destekleyecek en önemli faktör karın, en azından sermaye yeterliliği düzeyini koruyacak düzeyde artabilmesidir" diye konuştu.

Çakar, sektörde ortakların beklentilerini karşılayabilecek ve sektöre sermaye girişini özendirecek düzeyde karlılığa sahip olabilmenin önemine dikkat çekti.

Sektörünün bilanço büyüklüğünün 2021 Temmuz ayında 6.7 trilyon TL’ye ulaştığını hatırlatan Çakar, yeniden yapılandırılan veya yeni ödeme planına bağlanan kredilerin Haziran itibarıyla 246 milyar lira olduğunu ifade etti.

Tahsili gecikmiş alacaklara %77 oranında özel karşılık, 2. grup kredilere %20 genel karşılık ayrıldığını ifade eden Çakar "Banka kredilerine olan talebin makul düzeyde artmasını; TL mevduat talebinin daha güçlü olmasını ve TL kredileri desteklemesini öngörüyoruz. Turizm başta olmak üzere döviz gelirlerinin artmasını, küresel büyümenin, dış talep yoluyla ekonomik faaliyete olumlu katkı vermesini bekliyoruz" diye konuştu.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR