Dolar $
32.38
%-0.29 -0.09
Euro €
34.7
%-0.09 -0.03
Sterlin £
40.58
%-0.08 -0.03
Çeyrek Altın
3964.84
%-0.52 -20.31
SON DAKİKA
Savunma Perşembe 24 Ağustos 2023 02:54

OYAK MİLLİ İMKANLARLA ÜRETTİ

Türk savunma sanayiinin son yıllarda kendini en çok gösterdiği alanlardan biri de kritik ihtiyaçların yerli ve milli imkanlarla karşılanması konusu oluyor.

OYAK milli imkanlarla üretti

Ağırlıklı olarak platformlar üzerinden süreç ele alınsa da aslında arka planda son derece önemli bileşenler için yurt dışına bağımlılığın sona ermesi adına ciddi çaba sarf ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen IDEF’23 Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenen HY-100 denizaltı çeliği kesiti de bu dönüşümün kilometre taşlarından biri…

Denizaltı çeliği meselesi aslında bu alanın en çetrefilli konularından. Çok yüksek teknoloji gerektiren bu alanda Türkiye ihtiyacını bugüne kadar Avusturalya başta olmak üzere hep başka ülkelerden karşıladı.

Ankara'nın özellikle savunma sanayii ürünlerinde doğrudan ya da örtülü ambargolarla karşılaştığı bir sır değil. Türkiye’nin MİLGEM ve MİLDEM projeleri başta olmak üzere deniz platformlarını yerli/milli imkanlarla geliştirmek için ciddi çaba sarf ettiği bu dönemde çelikte dışa bağımlığın ortadan kalkması yeni bir dönemin de habercisi.

Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, denizaltı çeliği meselesinin detaylarına inmeden önce aslında son derece önemli bir süreci anımsatıyor.

Gelişmeleri ‘dış politikadaki aktif tutumun savunma sanayine yansıması’ olarak yorumluyor ve “2019 yılında Finlandiyalı Miilux firmasının çoğunluk hisselerini alan OYAK uzun süredir Manisa fabrikasında yüksek mukavemet çelikleri üretiyordu. Finlandiya'nın NATO üyeliği onayı ile firma üzerindeki kontrol rejiminde önemli ölçüde kolaylıklar sağlandı” bilgisini paylaşıyor.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR