Dolar $
32.59
%0.18 0.06
Euro €
34.8
%0.11 0.03
Sterlin £
40.33
%-0.69 -0.28
Çeyrek Altın
4098.69
%0.77 30.99
SON DAKİKA
Otomotiv Pazartesi 24 Ocak 2022 12:10

OTOMOTİV TEDARİK SANAYİDE 2 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, önümüzdeki haftalarda iki ana sanayinin çeşitli nedenlerle duruş yaşamasını beklediklerini söyledi.

Otomotiv tedarik sanayide 2 milyar dolar yatırım

Saydam öte yandan tedarik sanayinde yatırımların devam ettiğini ve bu yıl 2 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini söyledi.

Sektördeki gelişmeler ve 2022 öngörüleri le ilgili yazılı bir değerlendirmede bulunan Saydam, küresel otomotiv endüstrisindeki ciddi belirsizliklerin sürdüğünü belirterek, "Türkiye otomotiv sanayisi olarak da sorunları tamamen geride bırakmış değiliz. Önümüzdeki haftalarda da iki ana sanayimizin çeşitli nedenlerle, tedarikteki sorunlardan dolayı duruş yaşaması kuvvetle muhtemel olduğunu görüyoruz..." dedi.

Saydam öte yandan hem otomotiv ana sanayisinin hem de tedarik sanayisinin yatırımlarının hız kesmeden sürdüğüne işaret etti.

Saydam, "Otomotiv tedarik sanayimiz için yatırımlar 2021 senesinde yaklaşık 1.5 milyar dolar mertebesinde iken bu sayı 2022'de 2 milyar dolar olacaktır. Üyelerimizin yatırımları çeşitli belirsizliklere veya olumsuz risk tablolarına rağmen devam etmekte ve bu olumlu bir gelişme" diye konuştu.

Saydam, Türkiye otomotiv ana sanayisindeki elektrikli yatırımların tedarik sanayisinin bu yönde gelişimini desteklediğnii; ayrıca TOGG'in yatırım programının da tedarik sanayini desteklediğini söyledi.

Türkiye otomotiv sanayisi ve özellikle tedarik sanayinin pandemi dönemnide önemli global adımlar attığını belirten Saydam, "Çin'in bu dönemde özellikle lojistik sorunları sebebiyle Avrupa tarafından daha az tercih edilir hale gelmesi, Türkiye'nin tedarik sanayisinin ihracat konusunda bir adım öne çıkmasını sağladı" dedi.

Saydam pandemi ile birlikte kamyon/kamyonet satışlarında ve üretiminde de olumlu gelişmeler olduğunu buna karşın otobüs ve minibüs taarfında, halen kısıtlı olarak yapılabilen turizm ve seyahat etkinliklerinden dolayı olumsuzluk yaşandığını söyledi.

Saydam, "Geçen seneye göre otobüste, zaten 2021 %14'lük bir küçülme vardı, Türkiye'deki üretiminde, şu an onun üzerine %30' bir küçülme daha geldi. Evden çalışmanın getirmiş olduğu gıda tüketiminin artması, tarıma yönelik ihtiyacı da artırıyor. Bu da traktörle ilgili satışların son iki senede, üst üste %59 ve %46'lık bir büyümeye işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR