Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Organize Sanayi Bölgeleri Çarşamba 04 Ekim 2023 19:57

OSTİM'DEN 'KÜMELENME' STRATEJİSİYLE SANAYİYE YENİ BOYUT

Türkiye'nin önde gelen köklü OSB'lerinden olan OSTİM, kümelenme stratejileri ile sanayiye yeni bir boyut kazandırmayı hedefliyor. Kümelenme ile bölgenin rekabetçiliğinin de artırılması amaçlanıyor

OSTİM'den 'kümelenme' stratejisiyle sanayiye yeni boyut

Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanındaki çıkış noktalarından biri olan OSTİM OSB, kümelenme çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası arenada büyük bir ivme kazanıyor.

7 sektörel kümelenmeye ev sahipliği yapan OSTİM OSB, İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM), OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA), OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi, OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS), OSTİM Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi ve Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi ile iş birliği ve rekabet felsefesini bir arada yürüterek bölgenin rekabetçiliğini artırıyor. 17 sektör ve 139 işkolunda, 6 bin 500'den fazla işletme, 65 bin'den fazla çalışanıyla faaliyet gösteren OSTİM OSB sektörel uzmanlığa da büyük ölçüde katkı sunuyor.

Uluslararası rekabette ortak vizyon

OSTİM Başkanı Orhan Aydın, kümelenmenin uluslararası alanda da kabul gören bir kalkınma modeli olduğunu ayrıca bu modelin kökeninin Türk medeniyetindeki Ahilik sistemine dayandığını vurgulayarak, uygulamalarının başarıya ulaştığını ve büyük bir ilgiyle takip edildiğini ifade etti. Türkiye genelinde birçok il ve bölgeden gelen taleplerin, bu başarı hikâyesinin etkileyici bir kanıtı olduğunu dile getiren Aydın, bölge kalkınmanın nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda önemli bir bilgi paylaşım platformu oluşturduklarını belirtti. Kümelenme çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Aydın, “Kümelenme çalışmaları; ulusal ve uluslararası rekabette, Ar-Ge, inovasyonda OSTİM'e ve küme üyesi firmalara ivme kazandırmaktadır. Bu sayede, yüksek nitelikli KOBİ'ler, üniversiteler, kamu ve sivil toplum kuruluşları gibi değer zinciri oluşturan paydaşlarla ortak bir vizyonda buluşmaktadır” diye konuştu.

Kümelenme ile önemli bir mesafe kat edildi

Kümelenmelere uzun süredir emek verdiklerini ifade eden Aydın, “Firmalar bir araya geldiler, ortak sorunlarını tespit ettiler; çözümü için kendilerine yol haritası çizdiler. İhracatı öğrendiler, öğreniyorlar. Dünyada ne olup bittiğini farkında oluyor, sorunlarını tespit ederken kendilerine bir ayna tutarak bir reçete çıkartıyorlar ve iyileştirme, geliştirme yolunda sürekli çaba sarf ediyorlar. Küme olmasa bunları hiçbirini yapmıyor olacaklardı. Firmalara kümeden önce ve kümeden sonra bakarsanız önemli mesafeler kat ettiklerini görebilirsiniz” değerlendirmesinde bulundu. Kümelenmenin gelişmiş tüm ülkelerin kalkınma modeli olduğunu belirten Aydın, “Bizim medeniyetimizin Ahilik modeli de bu aslında. Kendimizi bu uygulamada başarılı görüyoruz, ilgiyle izlendiğimizi hissediyoruz. Çünkü Türkiye'nin birçok ilinden, bölgesinden, bölgemi nasıl kalkındırabilirim, ilimde bunu nasıl yapabilirim diye bizimle bu bilgi paylaşımı için taleplerin oluşması, buradaki örneklerin güzel olduğunu bize gösteriyor” dedi.

İşletmelerimiz büyük işlere imza atıyor

“Kim kümelenme yapmak için uğraşıyorsa, onlara da gönüllü olarak destek oluyor, emek veriyoruz” diyen Aydın, bunu Türkiye'nin kalkınma hedefleri yolunda bir görev olarak kabul ettiklerini vurguladı. Bölge işletmelerinin rekabetçiliğinin artırılması amacıyla söz konusu 7 sektörde uzmanlaşmanın sağlandığını ifade eden Aydın, “Yüksek tasarım ve üretim kabiliyetine sahip işletmelerimiz, bölgede bulunan çok sayıda iş kolunun altyapısını ve donanımını kullanarak büyük hacimli işlere imzalarını atmaktadır” diye konuştu. Kümelenmelerin Ankara sanayisi başta olmak üzere ulusal üretim yetenekleriyle de iş birliği imkânı sunduğunu söyleyen Aydın, “Zaman içinde faaliyet gösterdikleri sektör içinde bir bilgi ve tecrübe odağı halini alan kümeler, yenilikçi ürün ve projelerin geliştirilmesi için en verimli iletişim ve etkileşim ortamı sağlamaktadır” açıklamasını yaptı.

Birbirinizi yok etmek yerine iş birliği yapın

OSTİM'in kümelenme stratejisini aktaran Başkan Aydın, “Kümelenmede stratejik olarak OSTİM'in bütün firmalarını, bölgeyi ve Ankara'nın öne çıkmış sektörlerini ciddi bir çalışmayla belirlemiş durumdayız. Bir rekabet analizi yaptırdık. Hangi alanlar, hangi sektörler ve ülkenin ihtiyaçları neler başlıklarını dikkate alarak stratejimizi bu eksende belirledik” dedi. Hali hazırda bulunan kümelenmeleri aktaran Aydın, “Buna ilaveten henüz kümelenmemiş sektörler var. Bu alanlara da yoğunlaştık” diye konuştu. Kümelenme anlayışının temeline ilişkin açıklamalarda bulunan Aydın, “Firmalar kendi bireysel çabalarını zaten sürdürüyorlar. Onlara engel teşkil eden bir durum yok. Ama bir araya getirerek ortaklaşa rekabet felsefesini kavrattırıyoruz onlara. Birbirinizle hem iş birliği hem de rekabet yapacaksınız. Bu kritik bir kavram, dünyada da şu anda geçerli. Birbirinizi yok etmek yerine, birbirinizle iş birliği yapmanız çok önemli. Bu anlayış, kümelenmenin temelini oluşturuyor” dedi.

Kümelenmeyi katma değer olarak görüyoruz

Kümelenmenin sadece dernek kurup bir araya gelme mantığıyla işlemediğini ifade eden Aydın, “İnsanların kendi niteliğini, kalitesini artırıcı faaliyetleri sürdürürken aynı zamanda iş birliği düşüncesini, duygusunu geliştirmek çok kritik. Bunu büyük ölçüde yaptığımızı görüyoruz. Firma buradan fayda sağlıyor; kümelenmeye girdikten sonra bulunduğu yer değişiyor” diye konuştu. “Kümelenmeyi katma değer olarak görüyor, firmalarımıza bir değer kattığımızı düşünüyoruz. Buna da gönül vererek yapmaya çalışıyoruz. Bu örnekleri de Anadolu'nun ve Türkiye'nin diğer şehirleriyle de paylaşıyoruz” diyen Aydın, Anadolu Kümeleri iş birliği Platformu'nu (AKİP) bu nedenle kurduklarını belirtti. “Birbirimizden öğreniyoruz, birbirimizle paylaşıyoruz” diyen Aydın, gelişmiş ülkelerin kalkınma yolundaki en önemli parametrelerinden birinin bu olduğunu vurguladı. Avrupa'daki kümelenme örneklerini de inlediklerini aktaran Aydın, “Biz Avrupa'ya gittiğimiz zaman gelişmiş ülkelerde kümeler ne işe yarar, gerekli mi değil mi? diye hepsine baktık. Orada en ciddi organizasyonlar ve sektörlerin arka tarafında çalışan esas mekanizmayı kümelenme olarak gördük. Fransa'da, Almanya'da, Japonya'da da böyle. Dolayısıyla esas emek verilmesi gereken yer burası” şeklinde konuştu. Cern Projesine İlk Tedarik Bizden Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınma politikalarında da kümelenmenin ayrı bir yer tuttuğunu aktaran Aydın, “Kümelenmeyi önemsiyorlar. Biz de KOBİ'leri bu yönde hazırlıyoruz” diye konuştu. OSB'deki sanayicilerin hitap ettiği pazarlar neresi ve hedef pazarlar arasında neler var sorularını da yanıtlayan Başkan Aydın, “Firmalarımız kaliteli tasarım ve üretim yetenekleriyle Türkiye'nin ve dünyanın tüm bölgelerine hitap etmekte, ürün ve hizmet sağlamaktadır. Bugün birçok sektörde dünyanın önde gelen savunma, havacılık, medikal, iş ve inşaat makineleri, raylı ulaşım sistemi markalarında OSTİM ürünlerini görebilirsiniz. Örneğin CERN gibi uluslararası projeye Türkiye'den ilk tedarik OSTİM firması tarafından sağlanmıştır. Bu tedarikler sonucunda ortaya çıkan memnuniyet uluslararası iş hacmini giderek artırmaktadır” diyerek sözlerini noktaladı.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR