Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Cumartesi 16 Aralık 2023 02:45

MALİYETLER KONTROL ALTINA ALINIRSA ÇARKLAR DÖNER

Yarattığı talep ve istihdam gücüyle 200'den fazla alt sektörü besleyen inşaat sektörünün maliyet artışı sorununun büyümeye devam ettiğini söyleyen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, son resmi istatistiklere göre inşaat sektöründeki girdi maliyet artışının ekim ayında da sürdüğüne dikkat çekti.

Maliyetler kontrol altına alınırsa çarklar döner

İnşaat sektöründe girdilerin büyük kısmının döviz bazlı olduğunu hatırlatan Çulhalık, buna yüksek enflasyonun da eklenmesiyle birlikte bir süredir pek çok sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de durgunluk yaşandığını kaydetti. 

İhsan Çulhalık konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyonun, inşaat maliyet artışının ekim ayında da sürmesine neden oldu. TÜİK geçtiğimiz günlerde inşaat maliyet endeksinin yıllık olarak yüzde 65,93, aylık olarak da yüzde 2,20 arttığını açıkladı. Üstelik uygulamada, maliyet rakamları açıklanın iki katından daha fazla seyrediyor. İnşaat maliyetlerindeki bu artışlar, konut fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.

Konut üreticileri de yüksek maliyetlerden dolayı yatırımlarını yavaşlatıyor ya da hiç üretim yapmıyor. Çünkü; üretim yaptığında maliyeti konut fiyatına eklemesi gerekecek. Ancak bu kez de fiyatı iyice yükselen konutların satışı mümkün olamayacak. Konut sahibi olmak isteyenlerin eli iki şekilde bağlanmış durumda. Hem konut fiyatları alım gücüne göre çok yüksek seyrediyor, hem de konut almayı daha mümkün hale getirecek olan kredilere yüksek faiz nedeniyle ulaşılamıyor” diye konuştu.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR