SON DAKİKA
Madencilik Pazartesi 13 Temmuz 2026 02:10

MADEN SEKTÖRÜ BAKANLIKLARA 14 MADDELİK ÇÖZÜM DOSYASI SUNDU

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'na üretim, yatırım, ruhsat ve ihracat süreçlerine ilişkin iki ayrı çözüm dosyası iletti. Sektörün önündeki engellerin kaldırılması için 14 başlıkta öneri sunuldu

Maden sektörü bakanlıklara 14 maddelik çözüm dosyası sundu

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çekiç ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara'da gerçekleştirdikleri temaslarda madencilik sektörünün öncelikli gündem maddelerini ilgili bakanlıklara taşıdı. İMİB Yönetimi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile görüşmede üretim, yatırım ve ruhsat süreçlerine ilişkin 7 maddelik çözüm dosyasını sunarken, Ticaret Bakan Yardımcıları Mustafa Tuzcu, Sezai Uçarmak ve Özgür Volkan Ağar ile yapılan görüşmelerde ihracat ve dış ticarete yönelik 7 maddelik ayrı bir dosyayı paylaştı.

GÜÇLÜ DİYALOG ZEMİNİ

Ziyaretlerin ardından değerlendirme yapan Metin Çekiç, kamu ile sektör arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çekti. Hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hem de Ticaret Bakanlığı'nın madencilik sektörünün gelişimine yönelik yapıcı yaklaşımı ve çözüm odaklı bakış açısının sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandığını dile getirdi.

ENERJİ BAKANLIĞI'NA YEDİ TALEP

Çekiç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na iletilen sektör beklentilerini şöyle sıraladı: Devlet hakkı hesaplamalarının gerçek satış fiyatları esas alınarak yapılması ve üretim maliyetlerinin dikkate alınması, mücbir sebepler nedeniyle üretim yapılamayan geçici tatil dönemlerinde devlet hakkı ve arazi izin bedelleri alınmaması, UMREK raporlama sisteminin ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmesi ve yüzeye yakın rezervlerde zorunluluğun kaldırılması, birden fazla rödövans sözleşmesini sınırlayan düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi ve mevcut yatırımların korunması, mermer ocaklarında pasa değerlendirme tesisleri için ÇED ve orman izin süreçlerinin kolaylaştırılması, madencilik yatırımlarının finansmana erişimini kolaylaştıracak standart teminat ve kredi mekanizmalarının oluşturulması, rehabilitasyon bedeli ile birlikte ağaçlandırma ve mera alanlarında tahsil edilen ilave bedellerin mükerrer maliyet oluşturduğu dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi talep edildi.

TİCARET BAKANLIĞI'NA İHRACAT ODAKLI YEDİ TALEP

Çekiç, Ticaret Bakanlığı'na sunulan ikinci dosyadaki talepleri şöyle anlattı: İhracatçılara sağlanan yüzde 3'lük döviz dönüşüm desteğinin yüzde 10'a çıkarılması ve ihracat bedelinde sonradan yaşanan ticari nedenli düşüşlerde daha önce ödenen desteğin geri alınmaması, madencilik sektörüne özel Eximbank finansman programlarının oluşturulması ve kredi süreçlerinin kolaylaştırılması, doğal taş ve madencilik ürünlerinde uzak pazarlara yönelik navlun destek mekanizmasının hayata geçirilmesi, sektör ile kamu kurumları arasındaki koordinasyonu güçlendirecek İMİB Ankara Ofisi Projesi'nin desteklenmesi, şahıs işletmesi statüsünde faaliyet gösteren ihracatçıların da fuar, ticaret heyeti ve alım heyeti gibi Ticaret Bakanlığı desteklerinden yararlanabilmesi, ihracat bedelini ülkeye getiren ancak bozdurma yükümlülüğündeki eksiklikler nedeniyle uygulanan idari yaptırımların yeniden değerlendirilmesi, Azerbaycan, Brezilya ve Cezayir gibi önemli pazarlarda doğal taş ihracatını zorlaştıran yüksek gümrük vergilerinin düşürülmesine yönelik ticaret anlaşmalarının geliştirilmesi talep edildi.