Dolar $
32.78
%1.44 0.46
Euro €
35.07
%0.43 0.15
Sterlin £
41.66
%0.21 0.09
Çeyrek Altın
3956.98
%1.46 56.15
SON DAKİKA
Haber Merkezi | Lojistik Perşembe 23 Mayıs 2024 09:18

LOJİSTİK OPERASYONLAR ÇEŞİTLENDİKÇE RİSK ARTIYOR

Asset Lojistik Sigorta Müdürü Ayşe Çiçek Akdülger, Lojistik operasyonlar çeşitlendikçe ve hacmi arttıkça, operasyonların doğasında var olan risklerin gerçekleşme ihtimallerinin de yükseldiğini belirtti.

Lojistik operasyonlar çeşitlendikçe risk artıyor

Tedarik zincirlerinin ve tedarik zincirlerinin omurgasını oluşturan lojistik operasyonlarının öneminin giderek arttığını belirten Asset Lojistik Sigorta Müdürü Ayşe Çiçek Akdülger, Lojistik operasyonlar çeşitlendikçe ve hacmi arttıkça, operasyonların doğasında var olan risklerin gerçekleşme ihtimallerinin de yükseldiğini belirtti. Akdülger, geçmişte olduğu gibi günümüzde de tedarik zincirlerinin ve tedarik zincirlerinin omurgasını oluşturan lojistik operasyonların önemi hakkında açıklamalarda bulundu. 

Lojistik operasyonlar çeşitlendikçe ve hacmi arttıkça, operasyonların doğasında var olan risklerin gerçekleşme ihtimallerinin de yükseldiğini belirten Akdülger, tedarik zincirlerinin kesintisiz işleyebilmesi için, söz konusu risklerin daha etkin bir şekilde yönetilmesi bir zorunluluk haline gelmekte olduğunu ifade etti. Sigortalamanın bilinen en yaygın risk paylaşım yöntemi olduğunu söyleyen Akdülger, sağladığı yararlar sebebiyle günümüz ticari hayatında çok önemli bir işleve sahip olduğunu ve sigortalama, lojistik operasyonların da vazgeçilmez bir parçası olduğunu kaydetti. 

Lojistik servis sağlayıcının sorumlulukları, hizmet alan işletmeler ile yaptığı sözleşmelerin belirlendiğini aktaran Akdülger, “Bir depolama sözleşmesinde, lojistik servis sağlayıcının sahip olduğu depolarda hizmet alan işletme adına yapılacak mal kabul, ürün toplama, sevkiyat, çapraz yükleme gibi temel faaliyetler ve etiketleme, ütüleme gibi değer katan işlemler gibi nasıl yapılacağı belirtilir. Taşıma sözleşmeleri ise taşınan yüke ilişkin sorumlulukların hangi aşamada hangi tarafta olduğunu belirtmek için kullanılır. Freight forwarder’lar da alt taşıyıcılar nezdinde gönderici olarak kabul görürler ve bu sorumluluğu taşırlar. Lojistik servis sağlayıcı ile hizmet alan işletme arasında yapılan sözleşmede, önceden düşünülmesine ve bunun neticesinde önlenmesine ihtimal bulunmayan, tarafların kendi tasarrufları dışındaki umulmayan veya beklenmeyen durumlar sebebiyle sorumluluklarını yerine getirememe durumunun oluşması “mücbir sebep’’ olarak yer almış ise lojistik servis sağlayıcı, söz konusu durum oluştuğunda, hizmet alan işletmeye karşı herhangi bir sorumluluk taşımaz” dedi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR