Dolar $
32.33
%-0.12 -0.03
Euro €
34.94
%0.26 0.09
Sterlin £
40.91
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
3912.44
%-0.12 -4.75
SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Cumartesi 26 Ağustos 2023 12:18

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ YÜZDE 50'YE GERİLEYECEK

Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet, Türkiye çapında temmuz ayı verilerini yayınladı.

Konut fiyatlarında artış yüzde 50'ye gerileyecek

Buna göre temmuz ayında Türkiye genelinde hem satılık fiyatları hem de kiralık fiyatları önceki aya göre yüzde 8 artış gösterdi. Emlakjet verilerine göre ayrıca satılık konut fiyat değişiminde Konya, kiralıkta ise Bursa Temmuz ayının lideri olurken, en çok arama yapılan ilçeler arasında Ankara’nın 4 ilçesi ile, fiyat artışında ise Gaziantep’in Şahinbey ilçesi birinci oldu. Emlakjet verilerine göre arsa fiyatlarında 8 ilde yıllık fiyat artışı yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti.

Temmuz ayı verilerini değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Emlakjet verilerine göre listelenen konut fiyatlarında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 civarında bir artış var. Türkiye’de ortalama satılık konut fiyatları yaklaşık 2 milyon 450 bin TL bandına gelmiş durumda. Maliyet ile fiyatlar arasındaki farkın temel nedeni arzın fazla talebe yetişememesinden kaynaklanıyor. Ancak fiyatların artış hızında da bir yavaşlama gözlemliyoruz. Yıl sonunda satılık konut fiyatlarındaki artışın yüzde 50 bandına gerileyeceğini öngörüyoruz” dedi.

TÜİK verilerine göre Temmuz ayında gerçekleşen yüz binin üzerinde yapılan konut satışının sektör için iyi bir rakam olduğunu ve konuta bir talebin olduğunu gösterdiğini belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Konuta olan talep bir yerlerde duruyor. Konuta olan talep şu anda finansman imkanlarının kısıtlanması nedeniyle biraz azalmış gibi gözükse de bu talep birikiyor. Çünkü konut temel bir ihtiyaç. Finansman imkanlarının genişlemesi ile birlikte satışlar yeniden artacaktır. Ancak şu anda yüksek fiyat dönemindeyiz. Bu durumun da satış adetlerini baskıladığını görüyoruz” dişe konuştu. 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR