Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Salı 24 Ekim 2023 10:34

KOBİ'LERİN YÜZDE 15'İ DESTEKLERDEN YARARLANIYOR

Türkiye'de bulunan KOBİ'lerin yüzde 85'inin verilen desteklerden haberdar olmadığını söyleyen BENOVA Consulting Genel Müdürü Erdinç Mert, "KOBİ'lerin yalnızca yüzde 15'i desteklerden yararlanıyor" dedi

KOBİ'lerin yüzde 15'i desteklerden yararlanıyor

BENOVA Consulting Genel Müdürü Erdinç Mert, KOBİ'lerin verilen desteklerden haberinin olmadığını söyledi. Erdinç Mert, “Bilse, düşük faizle kredi çekebilir, hibe alabilir, sermaye ihtiyaçlarına destek bulabilir, vergi indirimlerinden, ihracat teşviklerinden faydalanabilir ya da yatırımları için finansman desteği alabilir" ifadelerini kullandı. Devlet desteklerinin yansımalarını KOBİ'lerin nasıl okuması gerektiğini aktaran Mert şöyle konuştu: "Devletimiz uzun zamandır KOBİ'leri destekliyor. Özellikle KOSGEB ve TÜBİTAK gibi genel desteklerle ciddi oranlarda destekler mevcut. Ama KOBİ'lerin yalnızca yüzde 15'i bu desteklerden yararlanıyor. Bazı KOBİ'lerimizin çoğu destekten haberi bile yok, ne yapacağına dair bir bilgisi yok ve mevzuata dair bir fikri yok. Destekler daha fazla dile getirilmeli ve duyurulmalı."

12 MİLYON İSTİHDAM

KOBİ'lerde sürdürülebilirliğin nasıl sağlanacağı hakkında konuşan Erdinç Mert, "Şu anda ülkemizde 3.5 milyona yakın KOBİ faaliyet gösteriyor. Bu da toplam şirket sayısının yüzde 99.7'sine denk geliyor. Çok ciddi anlamda bir KOBİ sayısı var yani. 12 milyon çalışanı KOBİ'ler istihdam ediyor. Ekonomik büyümeyi desteklemek adına bunlar çok önemli detaylar. KOBİ'ler inovasyon ve yenilik anlamında da ciddi öneme sahip çünkü daha küçük yapılar olduğu için daha inovatif daha yenilikçi yapılar halinde gözlemlememiz mümkün" diye konuştu. KOBİ'lerin genelde aile şirketlerinden oluştuğuna dikkat çeken Erdinç Mert, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aile şirketleri de ne yazık ki nesilden nesile aktarımda ciddi sıkıntı yaşıyor. Analiz yaparken dönem dönem yapmakta fayda görüyorum. Ben ilk döneme tutunma dönemi diyorum. Şirketin açıldığı ilk dönem yani. Maliyetler düşük, çalışan sayısı az, makine teçhizat az. Yoğun bir şekilde çalışılan dönem yani. Tutunmada başarılı olursanız büyüme dönemine geçiyorsunuz. Büyüme dönemini de atlatınca KOBİ'ler sıkıntılı döneme geçiyor. Yönetememe sorunu başlıyor. KOBİ'ler maalesef tutunma dönemindeki gibi yönetmeye çalışıyor fakat bu mümkün olmuyor. Eninde sonunda tüm KOBİ'ler yönetememe sorunu yaşıyor. İki tane yol çıkıyor önümüze: İlk yol; değişim, dönüşüm ve kurumsallaşma. İkinci yol ise; küçülme ve yavaş yavaş yok olma dönemi. Bu sebeple KOBİ'ler değişmeli, dönüşmeli ve kurumsallaşmalı." 



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR