Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Cuma 15 Aralık 2023 10:38

KOBİ'LERE SERMAYE DESTEĞİ TALEBİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, doğru bir yöntemle, seçici kredi politikası uygulanmasının benimsendiğini belirterek, "Bunu yaparken küçük ölçekli işletmelerin ayakta kalması, üretimden kopmaması son derecede önemlidir." ifadesini kullandı.

KOBİ'lere sermaye desteği talebi

Avdagiç, İTO'nun aralık ayı meclis toplantısında iş dünyasının gündemine ve 2024 yılındaki ekonomik beklentilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Odanın 740 bini aşkın üyesine seslenen Avdagiç, işletmelere gelecek dönemde daha fazla ihracata yönelme ve üretimde katma değere odaklanma çağrısı yaptı. Avdagiç, bunun mevcut durumun ileriye götürülmesinde ya da muhtemel sıkıntıların çözümünde önemli bir açılım sağlayacağını kaydetti. Avdagiç, hükümetin destek ve teşviklerinin sürüp artırılmasının önemine de vurgu yaptı.

Avdagiç, "Doğru bir yöntemle, seçici kredi politikası uygulanması benimsendi. Bunu yaparken, ihracatın ve katma değerli üretimi öncelemenin yanı sıra, küçük ölçekli işletmelerin ayakta kalması, üretimden kopmaması son derecede önemlidir." ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in "Üretim ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme için reel sektörü destekliyoruz" sözünü önemsediklerini belirten Avdagiç, "Dünya ekonomisinin daha zayıf olacağı 2024’te reel sektörümüze, ihracatçımıza yönelik desteklerin güçlendirilmesini bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Avdagiç, yakın dönemde bozulan parasal aktarım mekanizmasının yeniden dengelenme yoluna girdiğini, finansmanın maliyeti 4 katına yakın artış kaydederken, kredi musluklarının yeniden açılmaya başladığını belirtti.

- “Kredi geri ödeme kapasitelerinin artırılması, önemli bir destek olur”

Avdagiç, büyüklere kıyasla, küçük ve orta ölçekli işletmelerin sermaye ihtiyacının onlar için çok daha büyük olduğunu belirterek, "Hacim olarak daha düşük miktarda bir kaynak, küçük ölçekli birçok işletmemiz için can suyu olabilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

İTO Başkanı Avdagiç, şunları kaydetti:

"KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında bir yandan KGF destekli teminatın güçlendirilmesi, bir yandan da kredi geri ödeme kapasitelerinin artırılması, önemli bir destek olur. Reeskont kredilerinin önden üstlenilen maliyetinin hâlâ yüksek seviyelerde olduğunu belirtmek isteriz. Hem reeskont tarafındaki teminat mektuplarını da içeren kaynak maliyetinin hem de kredi bekleme sürelerinin aşağı çekilmesi, önemli bir rahatlama sağlayacaktır.

Asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Biz işçimize hak ettiği, insanca geçimini temin edeceği asgari ücretin verilmesinden yanayız. Bununla birlikte İTO olarak bizim de gündeme getirdiğimiz ‘vergi dilimlerinin güncellenmesi, son 10-15 yılda yaşanan kaybı giderecek şekilde düzenlenmesi’ bir gerekliliktir. Bu nedenle bir kez daha dikkati çekmek isteriz ki 2024 yılbaşında yapılacak düzenlemelerde, tüm ücret gruplarını etkileyen gelir vergisi dilimleri ile SGK üst limitinin güncellenmesi önemli bir başlık olmalı."

- “(Gazze) Barışın bir an evvel tesis edilmesini diliyoruz”

İsrail'in Gazze’de yaşattığı insanlık dramına dikkati çeken Avdagiç, Batılı ülke hükümetlerinin sessizlik içinde olduklarını belirtti.

Avdagiç, "Vahşeti bir politika haline getiren İsrail yöneticileri, tüm insanlık için ortak tehlike haline gelmiştir. Biz bir kez daha sesimizi bağımsız ve özgür Filistin devletinden yana yükseltiyor, barışın bir an evvel tesis edilmesini diliyoruz." ifadelerini kullandı.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR