Dolar $
32.53
%0.15 0.05
Euro €
34.98
%0.57 0.2
Sterlin £
40.77
%0.31 0.12
Çeyrek Altın
3956.12
%-0.73 -28.93
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Salı 04 Nisan 2023 02:47

'KOBİ'LER KAMU TARAFINDAN TEŞVİKLERLE DESTEKLENMELİ'

TOBB ve Visa'nın katkılarıyla, işini dijitalleştirmek isteyen KOBİ'ler programında konuşan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Eldener, "Özellikle KOBİ'lerimiz iş planlamalarına, yatırımlarına afet hazırlığını eklemesi ve afetlerden sonra ayakta kalabilmesi için KOBİ'lerin kamu tarafından teşviklerle desteklenmesi gerekiyor" dedi

'KOBİ'ler kamu tarafından teşviklerle desteklenmeli'

İş dünyasından önemli isimlerinin katıldığı etkinlikte KOBİ'lere afet dayanıklılığı konusundaki kapasitelerini geliştirmeye imkân verecek konular tüm boyutlarıyla ele alındı. Etkinlikte depremden etkilenen 11 ilde faaliyet gösteren KOBİ'lerin işlerini sürdürebilmelerine katkı sağlayacak Akıllı KOBİ Deprem Destek Paketi duyuruldu. Destek Paketi kapsamında afetten etkilenen KOBİ'lere ücretsiz e-ticaret paketleri ve pazaryeri kullanımı destekleri, yalın dijital dönüşüm ve “Akıllı Fabrika” destekleri, hosting desteği, SEO hizmeti, bulut hizmeti ile ücretsiz analizler ve strateji eğitimi destekleri verilecek. 

İş dünyası afetlere karşı dayanıklı olmalı 

Afet Yönetimi ve İşbirliğinin Önemi oturumunda konuşan TOBB Başkan Danışmanı ve Reel Sektör, ArGe ve Uygulama Daire Başkanı Hasan Çağlayan Dündar, depremden sonraki süreçte TOBB tarafından yapılan çalışmalara değindi. Bu çalışmaları 8 ana başlık altında özetleyen Dündar; TOBB'un, koordinasyon, arama-kurtarma, acil yardım, geçici barınma ve beslenme, ziyaretler, hasar tespit, ekonomiyi normalleştirme ve kalıcı barınma konusunda çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, “Depremin en çok etkilediği il ve ilçelere koordinasyon sağlaması ve ihtiyaçların tespit edilmesi için ekipler gönderildi. Depremden etkilenen 11 ildeki 43 Oda ve Borsa ile koordinasyon halinde tüm Türkiye'deki Oda ve Borsalar, üyeler birlikte hareket ederek ihtiyaç duyulan arama kurtarma ekipmanlarının ve her türlü ihtiyaç malzemesinin bölgeye ulaştırılmasını sağlandı. Daha sonra geçici barınma ve beslenme için, çadır, konteyner ve ısıtıcı ihtiyaçlarına ve seyyar mutfak kurulumuna odaklanıldı. TOBB heyeti tarafından bölge farklı zamanlarda 4 kez ziyaret edildi. Bölgedeki iş dünyası ve sorumlu bakanlarla bir araya gelindi. Hayata geçmesi gereken ekonomik tedbirler derlendi” dedi. 

5 proje hayata geçirildi

Ekonomiyi normalleşme süreci kapsamında deprem bölgesi ekonomisinin ve istihdamının yeniden canlandırılması için 5 proje hayata geçirildiğini belirten Dündar “Bunlar; Tedarikçim Deprem Bölgesinden Programı, Ulusal Gıda Perakendecileri, Deprem Bölgesinden Tedarik Sağlıyor, E-Ticaret Pazaryerlerinden Deprem Bölgesindeki Satıcılara Destek, Teknik Destek Temini ve İstihdam Koruma ve Artırma Desteği'dir. Yine bu kapsamda Akıllı KOBİ Deprem Destek Paketinin hayata geçirilerek depremzede KOBİ'lerin faaliyetlerine devam edebilmelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir. Deprem kuşağında yer alan ülkemizin, afet yönetiminden risk yönetime geçiş yapmasında fayda vardır. İş dünyası afetlere karşı ne kadar dayanıklı olursa, herhangi bir afet anında ekonominin toparlanması da o kadar hızlı olacaktır. İşte bu sebeple TOBB, tarafından 2020 yılından bu yana Sağlam KOBİ projesi yürütülmekte ve iş dünyası afetlere karşı hazır hale getirilmektedir” dedi 

Panelde konuşan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Eldener, “Bugünden itibaren eğitimin ilk basamağından başlayarak gelecek kuşakların afet ve acil durum farkındalık seviyesini artırmalıyız. İşletmelerimiz özellikle KOBİ'lerimiz iş planlamalarına, yatırımlarına afet hazırlığını eklemesi ve afetlerden sonra ayakta kalabilmesi için KOBİ'lerin kamu tarafından teşviklerle desteklenmesi gerekiyor. Ayrıca teknolojik gelişmelerden faydalanarak özellikle sözleşmelerini ve hukuki dokümanlarını güvence altına almaları da son derece önemli konular arasında” dedi. 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR