Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Salı 23 Ocak 2024 10:30

KOBİ'LER İÇİN İKİZ DÖNÜŞÜM UYARISI

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur, KOBİ'lerin öncelikli sınavlarından birinin yeşil ve dijital dönüşümü içeren "ikiz dönüşüm" olacağını belirterek, "Bunun için KOBİ'leri harekete geçirecek kapsamlı planlamalar yapılmalı, bu plan 'bir ortak akıl' tarafından oluşturulup yürütülmelidir." ifadesini kullandı.

KOBİ'ler için ikiz dönüşüm uyarısı

Çamur, yaptığı yazılı açıklamada, başta sanayiciler olmak üzere reel sektörün tüm taraflarının, yeşil ve dijital dönüşüme hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Bu iki alandaki dönüşümün önemine dikkat çeken Çamur, "Bunun için KOBİ'leri harekete geçirecek kapsamlı planlamalar yapılmalı, bu plan 'bir ortak akıl' tarafından oluşturulup yürütülmelidir. KOBİ'lerin öncelikli sınavlarından biri bu ikiz dönüşüm sınavıdır ancak bu sınavın tek başına verilmesi mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Çamur, 2024'ün KOBİ'lerde yeşil ve dijital dönüşümde farkındalık yılı olması için radikal adımların atılmasını beklediklerini bildirdi.

Başarılı bir yeşil dönüşüm programının, Türk ihracatçısını küresel pazarda rekabet edebilir hale getireceğine işaret eden Çamur, yeşil dönüşüm sayesinde ihracatçıların küresel piyasalardaki etkinliğinin ve özellikle Avrupa Birliği pazarındaki gücünün artacağına dikkat çekti.

Çamur, KOBİ'lerin kendi öz kaynaklarıyla bu dönüşümü gerçekleştirmesinin zor olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Eğer KOBİ'lerimizi dijitalleştirebilirsek, e-ticarette çok büyük bir sıçrama yapabiliriz. KOBİ'lerin, ikiz dönüşümün altından kendi öz kaynaklarıyla kalkması mümkün değil. Dolayısıyla ikiz dönüşüm planının içinde ticari bankalar da olmak zorunda. Mesele, güçlü bir plan ve program içinde, eğitimden finansmana kadar her yönüyle bir devlet politikası olarak ele alınmalıdır. 2024 yılının ikiz dönüşümde farkındalık yılı olmasını bekliyor, aksi halde özellikle ihracatta ciddi sıkıntılar yaşayacağımızı hatırlatmak istiyoruz."



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR