Dolar $
33.58
%0.01 0
Euro €
36.71
%0.01 0
Sterlin £
42.92
%-0 -0
Çeyrek Altın
4291.65
%0.16 6.81
SON DAKİKA
Savunma Perşembe 08 Ağustos 2024 02:37

KIZILELMA'NIN YENİ MOTORU: DAHA DA HIZLI

Test görüntüleri paylaşılan Bayraktar KIZILELMA'nın 'art yakıcı' açarak fotoğraflanması platformun geleceği adına çok değerli.

Kızılelma'nın yeni  motoru: daha da hızlı

Ukrayna’dan gelen farklı bir motorun entegre edildiği KIZILELMA böylece daha yüksek hıza daha çabuk çıkmakla kalmayıp, ihtiyaç duyduğu anda oldukça agresif manevralar yapabilecek. Dünya genelinde de ülkemizde de oldukça yoğun bir gündemden geçiyoruz… Neredeyse her saat başı farklı bir alandan yeni bir son dakika haberi düşüyor ajanslara. İşte böyle bir ortamda bazen kimi gelişmeler maalesef gözden kaçabiliyor ya da üzerinde yeterince durulmuyor.

KIZILELMA’nın geçtiğimiz günlerde paylaşılan test görüntüsü de bu detaylardan biri. Yerde motor testine tabi tutulan KIZILELMA’yı her zamankinden farklı gördük. En temel fark motor kısmından süzülen alevlerdi. Buna literatürde ‘after burner’ deniliyor ve Türkçede genelde ‘art yakıcı’ kavramı kullanılıyor.  

Savunma Sanayii Uzmanı Yusuf Akbaba platformun tam motor gücüne ulaştığı bir an olduğunu söyledi. Son testte gördüğümüz KIZILELMA’da ise AI-322F kodlu motorun kullanıldığına dikkat çeken  Akbaba “Bu motorla Bayraktar KIZILELMA süpersonik hıza daha fazla faydalı yük taşıyarak çıkabilecek. Burada faydalı yüklerin silah ve çok gelişmiş sensörler olduğunu belirtelim.

Dikey stabilizatörler iki parçadan tek parçaya düşürülmüş ve kontrol sistemleri dışarıdan içeriye alınmış. Yapılan bu değişiklikler platformun ‘düşük görünürlük’ özelliğini daha da artıracak gelişmeler. KIZILELMA görülmeden görecek ve hedef olmadan hedef alacak” dedi.