Dolar $
33.58
%0.21 0.07
Euro €
36.71
%0.01 0
Sterlin £
42.91
%-0.01 -0
Çeyrek Altın
4291.65
%0.16 6.81
SON DAKİKA
Savunma Perşembe 08 Ağustos 2024 02:33

ÇİN'DEN ALMANYA VE FİLİPİNLER'E TEPKİ

Çin, Almanya ve Filipinler arasında savunma alanında işbirliğinin ele alındığı görüşmenin ardından taraflara tepki gösterdi.

Çin'den Almanya ve Filipinler'e tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mao, Almanya ve Filipinler arasında savunma alanında işbirliğinin ele alındığı görüşmeyi eleştirerek, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde "sorun çıkaran tarafın Filipinler olduğunu" savundu.  Sözcü Mao "Filipinler'deki bazı kişiler olayları yanlış yerden görmemeli ve asılsız iddialarda bulunmaktan vazgeçmeli. Umarız bölge dışındaki ülkeler, bölgede barış ve istikrar sağlanmasına yardımcı olan adımlar atar." dedi.

Çin'in, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde "egemenlik ile denizcilik hak ve çıkarlarına ilişkin iddialarının uluslararası hukukla uyumlu" olduğunu belirten Mao, "Güney Çin Denizi'nde seyrüsefer serbestisi konusunda herhangi bir sorun yok. Bunun aksini iddia eden söylemler yanlış." ifadelerini kullandı.

Filipinler Savunma Bakanı Gilberto Teodoro Jr, ülkeyi ziyaret eden Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile 4 Ağustos'ta "savunma alanında işbirliğini genişletme" konusunu ele almıştı. Pistorius, Hint-Pasifik ve Doğu Avrupa'da barış ve istikrarın korunması için kurallara dayalı uluslararası düzenin desteklenmeye devam edilmesi gerektiğinden hareketle Manila ve Berlin arasındaki işbirliğinin arttırılması gerektiğini belirtmişti.

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

ABONE OL
Hepsiburada web  300x250