Dolar $
32.34
%0.03 0.01
Euro €
34.82
%-0.01 -0
Sterlin £
40.62
%-0.21 -0.08
Çeyrek Altın
3933.02
%0.53 20.33
SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Cumartesi 14 Ekim 2023 02:16

KENTSEL DÖNÜŞÜM EN HAYATİ KONUMUZ

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde hazırlanan ve anlaşmazlıklar yüzünden uzayan süreçlerin kısaltılmasını amaçlayan yeni yasa teklifiyle ilgili konuştu.

Kentsel dönüşüm en hayati konumuz

Çulhalık “Yeni yasa teklifine göre; güvensiz binaları dönüştürmek için kat maliklerinin yarısının uzlaşması yeterli olacak. Keşke bu konuda daha önce çalışılsaydı. Kentsel dönüşüm, en hayati ve en öncelikli konumuzdur” dedi.

Çulhalık “Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin en birincil sorunu çarpık kentleşme depremdir. Türkiye, bir deprem ülkesi ve bizim bu konudaki hazırlıklarımız yeterli değil. Kentsel dönüşümün hiç vakit kaybetmeden hızlanması gerek. Buradan yola çıkarak Kentsel Dönüşüm Kanunu çerçevesinde yeni bir yasa teklifi hazırlandı. Teklife göre kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olan kat maliklerinin uzlaşmada 3’te 2’yi yakalama zorunluluğu kalkıyor. 

Teklif yasalaşırsa kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile kentsel dönüşüm kararı alınabilecek. Yani çoğunluk sağlandığında kentsel dönüşüm yapılacak. Bu en hayati ve en öncelikli konudur. Keşke bu teklif üzerinde daha önce çalışılsaydı ve kentsel dönüşümde daha hızlı ilerlenebilseydi. İşimiz çok. İstanbul’da 6 milyon konut olduğu söyleniyor. 

Bunun 1,5 milyona yakın kısmı risk altında ve 600 bin civarı bağımsız bölümün acil dönüşmesi gerekiyor” diye konuştu.

Öte yandan; sektörün arz artışının sağlanmasının öneminin altını çizen İhsan Çulhalık, bir yandan inşaat süreçleri hızlanırken bir yandan da vatandaşın konut almasını kolaylaştıracak şartların oluşturulması gerektiğini dile getirdi. 


ABONE OL