Dolar $
32.47
%-0.01 -0
Euro €
34.79
%0.19 0.06
Sterlin £
40.75
%0.32 0.13
Çeyrek Altın
3959.32
%-0.65 -25.77
SON DAKİKA
Savunma Perşembe 14 Eylül 2023 02:58

KAZAKİSTAN'DAN ARMA İÇİN YENİ KARAR

Türkiye'nin önde gelen askeri kara platformu üreticilerinden Otokar, bir süredir ARMA 8×8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA)'ın Kazakistan'a ihracatı için çalışmalar yürütüyor.

Kazakistan'dan ARMA için yeni karar

Yaklaşık 4.5 milyar dolar değerinde olduğu iddia edilen ihale için Kazakistan Ordusu tarafından bir dizi teste tabi tutulan ARMA, son olarak ülkede gerçekleştirilen bir tatbikatta boy gösterdi.

Tatbikat sonrasında Kazakistan Savunma Bakanlığı, ARMA ile ülkedeki yerli rakibi BARYS hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “15-30 Mayıs 2023 tarihleri arasında 8×8 “BARYS” aracının üçüncü deneysel askeri kullanımı gerçekleştirildi.

Sonuçlara göre, daha önce gerçekleştirilen deneysel askeri kullanımda tespit edilen eksikliklerin sadece ana şaside giderildiği, muharebe (kule) modülündeki eksikliklerin ise giderilmediği tespit edildi. Bu dezavantajlar askeri kullanımı etkilemektedir. Barys, eksikliklerin giderilmesi için KPI LLP’ye iade edilmiştir.

Barys, ateş gücü açısından BTR-82A (Rus yapımı) ile karşılaştırılabilir. Aynı zamanda, maliyetinin (yaklaşık 1 milyar tenge) Rus makinesinden (yaklaşık 400 milyon tenge) önemli ölçüde daha yüksek olduğuna dikkat etmek önemlidir.

Barys suda seyir icra edemez. Zırh, manevra kabiliyeti ve kontrolü, hız özellikleri, genel boyutlar üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bu da icra edilmesi gereken görevleri önemli ölçüde sınırlamaktadır.

Çin VN-11 kulesi entegre edilecek

Zırhlı tekerlekli araçların ateş gücünü artırmak amacıyla 100mm topa sahip muharebe modüllerinin ve 5 km’ye kadar atış menziline sahip bir tanksavar füze kompleksinin kullanılması nedeniyle Temmuz ve Aralık 2023 tarihleri arasında, Çin’de üretilen VN-11 muharebe modülüne sahip Türk 8×8 Arma tekerlekli aracı test edilecek.

Askeri kullanım devam ediyor. Askeri kullanım sonuçlarına göre, Silahlı Kuvvetler uzmanları Arma’nın Kara Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen görevler için uygunluğu konusunda bir sonuç verecektir.”

2 farklı kule ile test edildi

Bir yılı aşkın bir süredir Otokar tarafından geliştirilen TULPAR Zırhlı Muharebe Aracı ile ARMA 8×8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç, Kazakistan’da çeşitli testlere tabi tutuluyor. Test edilen ARMA konfigürasyonu ise ASELSAN tarafından geliştirilen NEFER Kulesi’ne sahip ARMA 8×8.

Rus yapımı 2K23 Kulesi entegre edilmiş TULPAR ve ARMA araçları da Kazakistan’da test edilmişti.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR