SON DAKİKA
Teknoloji Perşembe 12 Eylül 2024 13:16

KADIN BİLİŞİMCİLER "BULUT" OLUŞTURACAK

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve Huawei Türkiye işbirliğiyle geliştirilen programla 9 ilde 225 kadına ücretsiz bulut geliştirici eğitimi verilecek, sonrasında yapılacak sınavda başarı sağlayanlar "bulut bilişim" alanında küresel çapta geçerli sertifikayla ödüllendirilecek.

Kadın bilişimciler "bulut" oluşturacak

"TBD Bilişim Kadınları Huawei Cloud Sertifika Programı" Türk kadınlarının bilişim alanında küresel ölçekte rekabetçi hale getirilmesini amaçlıyor.

TBD ile Huawei Türkiye'nin işbirliği yaptığı program kapsamında Türkiye genelindeki üniversitelerde 225 kadın bilişimciye bulut geliştirici eğitimi verilecek. Eğitimler ilk aşamada Kayseri (Abdullah Gül Üniversitesi), İzmir (Ege Üniversitesi) ve Elazığ'da (Fırat Üniversitesi), ikinci aşamada Erzurum (Atatürk Üniversitesi), Ankara (OSTİM Teknik Üniversitesi) ve Eskişehir'de (Anadolu Üniversitesi), üçüncü aşamada Adana (Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi), İstanbul (İstanbul Üniversitesi) ve Antalya'da (Akdeniz Üniversitesi) yapılacak.

Eğitim sonunda gerçekleştirilecek sınavı başarıyla geçenler, üç yıl boyunca küresel geçerliliğe sahip "Bulut Geliştirici Sertifikası"na sahip olacak.

Program kapsamındaki çevrim içi derslerin ardından yüz yüze gerçekleştirilecek eğitim sonunda sınav yapılacak. Bu sınavda başarılı olanlara bulut bilişim alanında küresel çapta 3 yıl geçerliliği olan sertifika verilecek.

Sınav, fiziki olarak eğitimlerin verildiği illerde gerçekleştirilecek.

- "Kadınların bilişim alanında söz sahibi olmasını istiyoruz"

TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, AA muhabirine, Türkiye'de üniversitelerde mühendislik alanında verilen eğitimlere destek olmak amacıyla Huawei Türkiye ile yaptıkları işbirliğiyle üniversitelerin mühendislik bölümü öğrencilerine bilişim alanında eğitim vereceklerini söyledi.

Dernek olarak özellikle kadınların eğitimlerine önem verdiklerini vurgulayan Aktepe, "Kadınların bilişim alanında da söz sahibi olması için Huawei Türkiye ile yaptığımız işbirliği kapsamında Türkiye genelinde 225 kız öğrenciye bulut bilişim eğitimleri vereceğiz. Bu eğitimlerin devamı için sektörde faaliyet gösteren diğer bilişim şirketlerinin de desteğini bekliyoruz." dedi.

- "Proje kadınlara yönelik olduğu için diğerlerinden daha önemli"

Huawei Türkiye Kamu ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Ömer Faruk Şahin de şirket olarak 22 yıldır ülkede dijital ve yeşil dönüşüme katkıda bulunduklarını söyledi.

Aynı zamanda bu teknolojileri geliştirecek genç yeteneklere yatırım yaptıklarını belirten Şahin, Türkiye'de her yıl bilişim alanında 10'dan fazla projeyi hayata geçirdiklerini anlattı. Şahin, bugüne kadar söz konusu eğitimlerden yararlanan 8 binden fazla Türk gencinin hayatına dokunduklarını dile getirdi.

TBD ile uygulamaya aldıkları "TBD Bilişim Kadınları Huawei Cloud Sertifika Programı"nın kadınlara yönelik olması dolayısıyla bugüne kadar hayata geçirdikleri projelerden çok daha önemli olduğunu vurgulayan Şahin, "Bu programla Türk kadınlarımızın bulut bilişim alanında kendilerini geliştirmelerini sağlayacağız. Aynı zamanda bulut bilişim alanında küresel çapta 3 yıl geçerliliği olan bulut bilişim sertifikasına sahip olacaklar." diye konuştu.

TBD'nin "https://www.tbdakademi.org.tr/surekli-egitimler/tbd-bilisim-kadinlari-huawei-cloud-sertifika-programi#egitimin-kapsami" sitesinden programa kayıt yapılabileceği bilgisini veren Şahin, "Sektöre hazır hale gelecek kadınların, istihdam noktasında bu eğitimlerin dönüm noktası olacağına inanıyoruz." dedi.

ABONE OL