Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
Gastronomi Cuma 05 Mart 2021 02:56

İSTER GEL AL, İSTER YE GİT

Geçen hafta LEZZET HAREKETİ başlığımız yanında verdiğimiz müjdenin haberi, bu hafta başında geldi. Gastronomide Kontrollü ve Yerinde Normalleşme süreci başladı.

İster GEL AL, İster YE GİT

Sayın Cumhurbaşkanımızın hafta başında yaptığı açıklamaya istinaden; Kepenklerini, kısmen ve sınırlı pozisyonlarla da olsa açan, belirlenen kurallar çerçevesinde: Oturacak yerlerini yeniden düzenleyen, lokanta kebapçı, köfteci, et ve balık restoranları ile meyhane, cafe, pastane ve Fastfood yerler gibi yeme-içme mekanlarının faaliyetlerine izin verildi.

Mühim bir kısmı tamamen kapalı olarak, 3 uzun ay geçiren değil mutfağına, içine dahil girilmeyen bu tarz mekanların, hizmete girmeden önce çok detaylı ve sıkı bir şekilde "ENDÜSTRİYEL TEMİZLİK" uygulamasından geçirilmesi şarttır.

Bu hususun, yetkili mercii ve makamlarca da denetlenmesi ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Ancak, bu şekilde yeniden hizmete girmesi mümkün olmalıdır.

Konu, toplum sağlığı açısından çok önemlidir. Yukarıda belirttiğim gibi, restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler çok riskli (kırmızı) iller dışındaki (mavi-sarı-turuncu) illerde; Ülke genelinde faaliyetlerini %50 kapasite ve HES kodu uygulaması ile pazar günü dışında, haftanın her günü 07.00-19.00 saatleri arasında gerçekleştirebileceklerdir.

Ancak; Unutulmamalıdır ki, her hafta güncellenecek olan "yeni kontrollü normalleşme" halkımızın ve gastronomi sektörünün göstereceği uyum ile devam edecek veya sonlandırılacaktır. 

Bu hafta değinmek istediğim, diğer bir konu olan "YÖRESEL LEZZETLER" ile ilgili yeni yapılanmalar, oturma yeri olmayan "LEZZET NOKTALARI ve evlerinde yemek yapıp, sosyal medya marifeti ile pazarlayan yeni ev girişimcileri: "EV YEMEKÇİLERİ" konseptlerine  önümüzdeki haftalarda, örnekleri ile değineceğim.

"İnşallah, covit-19 dolayısıyla çektiğimiz bu acıların ve sıkıntıların sonu gelir" diyecek ve hayatımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz.

gast-1

Çipura dolması

Bodrum merkezli, DENİZ AŞÇILARI DERNEĞİ Kurucu Başkanı Exec.Chef Taner Kökten, LEZZET HAREKETİ Sayfamız için yaptı.

ÇİPURA DOLMASI:

Malzemesi:

400-600 gr. Çipura Balığı,

200 gr. Çinçin karides,

100 gr. Cibes otu,

25 gr. Şevketi bostan bitkisi uç kısmı dikeni,

1 dal kereviz yeşili,

1 adet capy biber,

1 adet yeşil biber,

1 orta boy kuru soğan,

4 diş sarımsak,

4 adet baby patates,

100 gr. Börülce,  

Yarım nar,

1 adet limon,

4 adet mandalina,

1 adet defne yaprağı,

3 adet kakule,

100 gr. Zeytinyağı

50 gr. Tereyağı

100 gr. kaşar peyniri

Yeterince tuz ve karabiber

gast-4

Yapılışı

İlk olarak, çipura balığının orta kılçığı alınır.

Tüm malzemeler,

Karidesler dahil ince ince, çiğden doğranıp, karıştırılır.

Tüm bu malzeme, kılçıkları alınan çipuranın içine, doldurup kürdan ile kapatılır.

Doldurulan çipura balığı, 1 bardak su ve ikiye bölünmüş mandalina ile yağlı kağıt veya folyo,  içine sarılarak bir tencereye konur.  Kapağı kapatılarak, 30 dk. pişirilir. 

Ateşi kapatıp, 5 dakika dinlendirilir.

Patateslerde, tuz, karabiber, zeytinyağı ile beraber aynı tencerede pişirilir.

Börülce, zeytinyağ, yarım limon, tuz karabiber ve nar ile

Tatlandırılır.

Afiyet olsun.

Lezzet mekanları ve endüstriyel temizlik

Sağlıklı ve temiz yemekler, temiz mutfaklardan çıkar

gast-2

PANDEMİ dolayısıyla uzun zaman kullanılmayan Lezzet Mekanlarının, faaliyet öncesi hijyenik temizliği ile ilgili olarak  "Endüstriyel Mutfak Temizliği" konusunda görüştüğümüz, Türkiye'nin konusunda deneyimli kuruluşu: İNOKSCLEAN Sistemleri Y.K.Bşk.  Ümit Varlık;  "Profesyonel Mutfaklardaki büyük sorunlardan biri de, yemek yapımı öncesi ve sonrasında mutfağın hijyen yönünden tam olarak hazırlanmasıdır. Dünyada birçok duayen Chef ve mutfak ekibi, mutfaklarının temizliğini profesyonel ekiplere teslim ederler.

Öncelikli hedefleri, müşterilerine sunacakları yemeklerin, maksimum hijyen ortamında hazırlanmasını sağlamaktır." dedi.

Mutfak personeli günlük temizliklerini ne kadar özenli yaparsa yapsın, zaman içerisinde biriken kir yoğunluğunun, mutlaka teknik bir ekip ile onların araç-gereç ve uygun göreceği kimyasallarla yapılması gerektiğine dikkat çeken Varlık, "Uzun yıllardır var olan, Endüstriyel Mutfak tecrübemizi, Endüstriyel Kimyasal bilgimizle buluşturarak: LEZZET  MEKANLARINA,  mutfak personelinin ulaşamayacağı, bir "Endüstriyel Mutfak Temizliği" sağlıyoruz.

Kendi inox (İNOKSAN Paslanmaz Çelik Endüstriyel Mutfak) ürünlerimize, yıllardır uyguladığımız, kimyasal grubumuzla  verdiğimiz hizmeti, şimdi tüm Gıda, Gastronomi ve Turizm sektörlerine de vermekteyiz" dedi.

Gezici lezzet mekanları

"CASA LOKOMOTİF" markası ile mobil ev ve işyeri sistemlerini ülkemizde geliştiren, Y. Mimar Pelin Düştegör bu alanda yeni bir akımı ülkemizde başlattı.

Otomobil, minibüs, pikap veya herhangi bir araç arkasında gidebilen, park edildiği yerde (şehir içi veya şehir dışında) tatil veya çalışma ortamı yaratan bir olgu: "CASA LOKOMOTİF"

Su deposu ve gider sistemi ile güneş enerjisi veya şebeke elektriği ile çalışan, ısınan, aydınlanan, ortalama 6-8 metrekarelik iç mekana sahip olan ünitelerin, eklenebilir terası, pergolası ve diğer aksesuarları da mevcut.

Restoran, cafe ve catering projelerindeki, Gastronomik deneyimlerine, CASA LOKOMOTİFİ de ekleyen, Düştegör, iç alanı, dönerci, burgerci, pizzacı, kebapçı, veya büfe vs. olarak da dizayn edebiliyor. 

Ayrıca; "Park alanının etrafında ufak bir ikram ve oturma grubu yaratılması da mümkündür" diyor. CASA LOKOMOTİF'in; M.A. Vergisinden muaf (römork/ karavan) olarak trafik işlemlerini de gerçekleştiren, Y. Mimar Pelin Düştegör, Park yeri veya belediye ile ilgili konularda ise özel izinler gerektiğine dikkat çekiyor.

gast-3

Lezzet ve zarafeti bir arada sunuyor

Levent Pol Plaza altındaki atölyelerinde, creatif chef Murat Gözsüzer ile Belarus'lu sanatçı eşi Katerina Gözsüzer, her ay bir değişik kurs ile amatör ve profesyonel kursiyerlerin, hayal dünyalarını ve el becerilerini geliştiriyorlar.

Enfes kruvasan ve makaronlarının, lezzet ve kalite açısından piyasadakilerden çok farklı olduğunu, bizzat test ettim. Çabalarından ötürü de kendilerini kutladım.

Pandemi dolayısıyla kursiyerlerin sayısını azaltan Gözsüzer çifti, bugünkü kruvasan kursunun, tamamen dolu olduğuna dikkat çekerek, ilgilenenlerin duyurularını takip etmelerini rica ettiler.


ABONE OL