İSTANBUL TİCARET BORSASI'NDA SERACILIK MASAYA YATIRILDI
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, Türkiye'de toplam meyve sebze üretiminin 4'te 1'inin seralarda üretildiğini belirterek, "Yapılan yatırımlar ve teknolojik ilerlemeler sayesinde, sera üretimde dünyada dördüncü, Avrupa'da ikinci sıradayız." ifadelerini kullandı.
İSTİB'den yapılan açıklamaya göre, borsanın aylık olarak düzenlediği "Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor" toplantısında seracılık konusu ele alındı.
Moderatörlüğünü Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak'ın yaptığı çevrim içi toplantıya, İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebze ve Seracılık Birim Koordinatörü Ezgi Çoban, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Proje Yönetimi Koordinatörlüğü Dış İlişkiler Uzmanı Ali Ateş, Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Derneği (SERABİR) Başkanı Onur Girdap, ve Sera Konstrüksiyon, Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneğinin (SERKONDER) Başkanı Ufuk Salih Uslu konuşmacı olarak katıldı.
Açıklamada toplantıdaki konuşmasına yer verilen Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebze ve Seracılık Birim Koordinatörü Çoban, seracılığın ülkede yaygın olarak uygulandığını ve günden günde artış gösterdiğini belirterek, "81 ilimizin 80'inde seracılık yapılıyor. 52 ilde topraksız tarım, 27 ilde jeotermal kaynaklı seracılık mevcut. Bu seralarımızda 8 milyon ton sebze, 1 milyon ton meyve üretiliyor. Tarımsal anlamda markalaşma yolundaki seracılığa desteklerimizle üretim artış gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.
İSTİB Meclis Başkanı Kasap da Türkiye'nin sahip olduğu ekolojik özellikleri sayesinde, seralardaki sebze ve meyve üretimi bakımından dünyadaki önemli ülkelerden biri olduğunu belirtti.
Türkiye'de toplam meyve sebze üretiminin 4'te 1'inin seralarda üretildiğini aktaran Kasap, "Üretimin yüzde 50'sini domates oluşturuyor. Diğer ürünleri de salatalık, karpuz, biber, muz, patlıcan ve çilek olarak sıralayabiliriz. Yapılan yatırımlar ve teknolojik ilerlemeler sayesinde, sera üretimde dünyada dördüncü, Avrupa'da ikinci sıradayız. Bu başarı, Türkiye'nin tarımda ne kadar iddialı olduğunu ve gelecekte neler yapabileceğimizi gösteriyor." ifadelerini kullandı.
- "Ülkemizde 550 bin dönüm sera varlığı mevcut"
SERABİR Başkanı Girdap, jeotermal kaynaklı seraların yaygınlaşmasıyla ihracata yönelik üretimlerin artış gösterdiğini vurguladı.
SERKONDER Başkanı Uslu ise "Ülkemizde 550 bin dönüm sera varlığı mevcut. Son 2 yılda yüzde 27'lik bir artış oldu. Nüfus artışına göre ihtiyacı karşılamak için yıllık 10 bin dönüm seraya ihtiyacımız var. İhracat hızımıza bağlı olarak da ekstradan 5 bin dönüm sera alanı açmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
TKDK Proje Yönetimi Koordinatörlüğü Dış İlişkiler Uzmanı Ateş de devletin Avrupa Birliği ile üreticilere sağlanan destek fonundan tüm üreticilerin yararlanması gerektiğinin altını çizerek, "Fonların yüzde 50'si AB, yüzde 50'si ülkemizin ulusal bütçesinden karşılanıyor. Özellikle kırsalda iş imkanı oluşturmak isteyen girişimciler bu fondan faydalanmalı." ifadelerini kullandı.