Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Mustafa Yaşar | GÜNCEL Cuma 29 Mart 2024 13:48

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ'NDE 'YAPAY ZEKâ ÇAĞI VE KÜTÜPHANELERİN GELECEĞİ' TARTIŞILDI

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphane ve e-Kaynaklar, 60. Kütüphane Haftası kapsamında 'Yapay Zekâ Çağı ve Kütüphanelerin Geleceği' başlıklı bir panel düzenledi. santralistanbul Kampüsü'nde gerçekleşen panelde yapay zekanın yükselişi, akademi ve bilimsel çalışmalardaki kullanımı tartışıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde 'Yapay Zekâ Çağı ve Kütüphanelerin Geleceği' tartışıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphane ve e-Kaynaklar, 60. Kütüphane Haftası kapsamında “Yapay Zekâ Çağı ve Kütüphanelerin Geleceği” başlıklı bir panel düzenledi. Panelde yapay zekanın yükselişi, akademi ve bilimsel çalışmalardaki kullanımı ele alındı.

BİLGİ Kütüphane ve e-Kaynaklar’dan Abdullah Turan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde söz alan BİLGİ Kütüphane ve e-Kaynaklar Direktörü Dr. Sami Çuhadar, “Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre 2025 yılında teknolojik gelişime bağlı olarak bugün 85 milyon kişiye istihdam sağlayan meslekler ortadan kalkacak.  Bunun yanında yapay zekâ ile birlikte 97 milyon kişilik yeni iş oluşacak. Veri girişi, defter tutma gibi meslekler yok olacak. Diğer taraftan veri analizi, veri uzmanı, dijital pazarlama, süreç otomasyon uzmanı gibi meslekler ortaya çıkıyor” dedi.

Yapay zekânın, mevcut veya gelecekte var olacak işleri makine ve teknolojiyle yaptırma sanatı olduğunu ifade eden Çuhadar, “Kütüphanelerin mutfağı olan kataloglama ve sınıflamada yapay zekanın epeyce etkisi olacak. Yapay zekâ uygulamaları sayesinde bu işlemler artık kısa sürede yapılabiliyor. Eskiden manuel olarak yapılan koleksiyonlar değişti, artık saniyeler içinde koleksiyonlar hazırlanabiliyor. Ayrıca günümüzde dergi, kitap gibi yayınlar dijitalleşiyor ve dijital koleksiyonlara dönüşüyor ve takibi kolaylaşıyor. Veri setlerine dayanan yapay zekânın akademik bilgilerden beslenip beslenmediği konusu kütüphaneleri ilgilendiriyor. Yayıncı ve kütüphaneci arasındaki işbirliği sayesinde bir yayınevinin kitapları arasında kısa sürede istediğiniz bir konuda doğru bilgiler ışığında doğru esere ulaşabiliyorsunuz.” dedi

BİLGİ İletişim Fakültesi Medya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Saka ise, “Yapay zekâ, 15-20 yıldır kompleks sistemlerde zaten kullanılıyordu.  Arama, kataloglama dahil bir sürü süreçte var. Yeni olan üretken yapay zekâ denilen kısım. Artık yapay zekâ araçlarını kullanarak görsel, metin gibi yeni şeyler üretebiliyoruz. Yapay zekâ uygulamaları veri setlerine dayanıyor ve makine öğrenmesi ile sürekli gelişiyor. Bu veri setlerinin ne olduğuna göre çıkan sonuçlar değişebiliyor. Sonuçlar belli bir veriye dayandığı için mutlak doğru olarak algılanmamalı. Bu noktada bilgi okuryazarlığının altını çizmek gerekiyor. Kullanıcıların yanlış bilgiye ulaşma ihtimalini göz ardı etmemesi gerekiyor.” dedi.

BİLGİ Kütüphane ve e-Kaynaklar’dan Abdullah Turan, “Kütüphanecilerin gelecekleri için korkacağı bir durum yok. Tam tersine iş süreçleri daha çok yoğunlaşıyor ve özellikle teknoloji konusunda yeni yeteneklere ihtiyaç var. Birçok çalışma yapılması gerekiyor. Bu kapsamda bilginin entegrasyonu, kaynak erişilebilirliği ve arama işlevselliği önemli konular. Yapay zekâ gündemimizde kalmaya devam edecek. Hem bizim hem de yeni teknolojilerin gelişmesinde kendimizi nerede konumlandıracağımız konusunda çok büyük katkı sağlayacak” dedi.

 

ABONE OL