Dolar $
32.21
%0.15 0.05
Euro €
35.11
%0.28 0.1
Sterlin £
40.93
%0.08 0.03
Çeyrek Altın
4034.61
%-0.19 -7.48
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Çarşamba 13 Temmuz 2022 02:10

GÜNEYDOĞU'DAN 6 AYDA 6 MİLYAR DOLAR İHRACAT

GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin altı aylık ihracat karnesini açıkladı. Buna göre, altı ayda 6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Bölge, Türkiye toplam halı ihracatının yüzde 68'ini, hububat ihracatının yüzde 31'ini, tekstil ihracatının %21'ini ve kuru meyve ihracatının da yüzde 22'sini tek başına üstlendi.

Güneydoğu'dan 6 ayda 6 milyar dolar ihracat

Geniş tarım arazileri, güçlü sanayisi ve sahip olduğu kültürel miras ile dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ihracatta da önemli başarılara imza atıyor. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı ve TİM Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, bölgenin Ocak – Haziran dönem ihracatını 6 milyar dolar olarak açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre yakalanan artışın yüzde 10,5 olduğunu kaydeden Ahmet Fikret Kileci, “Pandemi ile birlikte yakın coğrafyanın yanı sıra Avrupa ve Amerika için, ürünleriyle kaliteli, hızlı ve güvenilir bir tedarik partneri haline geldik. Önceliğimiz oluşturduğumuz bu algıyı güçlendirmek. Bunu yaparken de 11,7 milyar dolar olarak gerçekleştirdiğimiz 2021 ihracat rakamlarının üzerine çıkmak istiyoruz” diye konuştu. Ahmet Fikret Kileci’nin verdiği bilgiye göre, bölge özellikle tekstil, halı, hububat ve kuru meyve tarafında Türkiye toplam ihracatında önemli bir yer tutmaya devam etti.

Güneydoğu Anadolu’nun Türkiye ekonomisine katkısı 3-4 kat artabilir

Türkiye’nin, Ocak-Haziran dönemi toplam tekstil ihracatının yüzde 20,7’sinin Güneydoğu Anadolu üzerinden gerçekleştiğini dile getiren Ahmet Fikret Kileci, konuşmasına şöyle devam etti; “2022’nin ilk altı ayında Türkiye toplam halı ihracatı içindeki payımız yüzde 67,8 olarak gerçekleşti. Hububat tarafında özellikle de Rusya – Ukrayna savaşının da etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre bölge olarak yüzde 40’lık bir büyüme yakaladık. Türkiye toplam hububat ihracatı içindeki payımız Ocak-Haziran dönemi itibariyle yüzde 31,1’e çıktı. Kuru meyve tarafındaki payımız ise yüzde 22,1. Bölge olarak kimya, makine, çimento, orman ürünleri, pastacılık malzemeleri, plastik ve mamulleri tarafında da başarılı bir grafiğimiz bulunuyor. Sanayicimiz, çiftçimiz, üreticimiz daha fazlasını yapma hevesiyle dolu. Türkiye ekonomisine önümüzdeki yıllarda sunacağımız katkı şu andakinin 3-4 katı olabilir. 13 bin 850 kişilik ihracatçı ordumuz bu motivasyon ile sürekli çalışıyor proje üretip hayata geçiriyor.”

Gaziantep’te ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 127,2

İhracat yapılan bölge ve ülkeler hakkında da bilgi veren Ahmet Fikret Kileci, “İhracatımızın yüzde 39,1’ini Ortadoğu’ya, yüzde 17,7’sini AB ülkelerine, yüzde 16,4’ünü ise Afrika coğrafyasına gerçekleştiriyoruz. Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Libya, Cibuti ve İsrail bizim lider pazarlarımız durumunda bulunuyor; ama biz 190 olan ülke pazarlarımızın hepsinde aynı başarı tablosunu yakalamak istiyoruz” dedi. Gaziantep’in Türkiye ihracatında kilit bir noktada bulunduğunu da kaydeden Ahmet Fikret Kileci, “Gaziantep, son 12 aylık dönemde 10 milyar 465 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren beşinci ili olmaya devam ediyor. Gaziantep özelinde baktığımızda ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 127,2.” açıklamasında bulundu. Gaziantep’in yılın ilk altı ayındaki 5,1 milyar dolarlık ihracatını takip eden diğer ihracatçı şehirler; Kahramanmaraş, Mardin, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis ve Adıyaman oldu.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR