"GEÇMİŞ, BUGÜN, GELECEK"
Ressam ve Akademisyen Seval Özcan, TÜSİAD Brüksel Temsilciliğinin ev sahipliğinde, Çağdaş Türk Sanatçıları Paris Derneği'nin (ACT) düzenlediği Çağdaş Sanat Fuarına "Geçmiş, Bugün, Gelecek" adlı eseriyle katıldı. Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü açılış konuşmalarını yaptığı sergi sanatseverlerin akınına uğradı.
Seval Özcan'ın, mavinin tonlarının hakim olduğu “Geçmiş, Bugün, Gelecek” adlı 3 tablodan oluşan bu eserlerinde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde gücün sembolü olarak kabul edilen “çintemani” motifi çıkışlı.
Brüksel’de sergilediği “Geçmiş, Bugün, Gelecek” adlı üçlemesiyle, hayatın döngüsü çintemaniye gönderme yapan sanatçı duygularını şöyle dile getirdi: “Geçmiş, bugün ve gelecek toplamında hayat döngüsünü ifade eder. Bu üç olgu birbirlerine sağlam bağlarla bağlıdır. Bugün geçmişin sonucu, yarının ise başlangıcıdır. Sadece Osmanlı ya da İslam sanatlarında değil doğu felsefesinde de çintemani güçlü anlamlar ifade eden bir semboldür. Üç daire ve dıştan içe hillaller çizerek gözler oluşturmaktadır. İç içe olan bu üç göz; "Gönül Gözü, Akıl Gözü, Dünya Gözünü" simgelemektedir. Her biri diğerini tamamlayan gözler uyum içinde hayata bakışı simgeler.”
Çağdaş Türk Sanatçıları Paris Derneği’nin (ACT) ülkemizdeki sanatçıları dünyaya tanıtmak için 2015 yılında Paris’te kurudu. ACT’nin düzenlediği etkinlikler kapsamında Brüksel’de Avrupa iş dünyası, Avrupa Birliği kurumları ve sivil toplum temsilcilerine hazırlanan sergiye Türkiye’nin farklı şehirlerinden 9 sanatçı değerli eserleriyle katıldı.
SEVAL ÖZCAN KİMDİR?
Seval Özcan, Haziran 1983 yılında İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsünde doktora çalışmasını sürdürüyor.
Medipol Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak ders vermektedir. Seval Özcan, bir süre İngiltere ve İtalya’da yaşadı. “Müzelerin Markalaşmasının Önemi ve Süreçleri” üzerine akademik çalışması bulunuyor. 12. Contemporary İstanbul'da tabloları sergilenen sanatçının eserleri birçok ulusal ve uluslararası sergi ve fuarlarda yer aldı.
Çeşitli konferanslarda konuşmacı olarak sunumlar yapmaktadır. Ankara Marka Festivali 2017 de ‘Müzelerin Markalaşmasının Önemi’ adlı konferans başlığıyla yer aldı. Türk Kızılay 150. yıl etkinlikleri kapsamında hayata geçirilen “Hilâl-i Ahmer Koleksiyonu” sanat ve insani yardımı buluşturan farkındalık projesinde sanatçının “Mavi Ay/Mavi Lunar” adlı eseri Artweeks@Akaretler 3. edisyonda Galeri Baraz’da sergilendi. Sanatçının eserleri, Brüksel’de düzenlenen “Art3f Brussel Uluslararası Contemporary Sanat Fuarı”nda sanatseverler ile buluştu.