Dolar $
34.07
%-0 -0
Euro €
37.66
%-0.21 -0.08
Sterlin £
44.73
%-0.33 -0.15
Çeyrek Altın
4478
%-0.79 -35.01
SON DAKİKA
DÜNYA Cuma 30 Ağustos 2024 19:15

GAZZE'DEKİ 640 BİN ÇOCUK, 2 TURDA AŞILANACAK

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de aşı kampanyasının uygulanması için üç gün boyunca ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurduktan sonra aşılamanın iki farklı turda tamamlamaya çalışacaklarını bildirdi. 640 bin çocuğa yapılacak olan 'çocuk felci aşısının' yüzde 90 civarında tamamlanması hedefleniyor.

Gazze'deki 640 bin çocuk, 2 turda aşılanacak

Dünya Sağlı Örgütü'nün (DSÖ), Filistin'de bulunan çocuklara uygulanacak olan çocuk felci aşılarının Pazar günü başlayacağını duyurmasının ardından DSÖ'nin Filistin'den sorumlu üst düzey yetkilisi Rik Peeperkorn, 640 binden fazla çocuğa uygulanacak olan aşılama kampanyasının 'iki turlu' olarak gerçekleşeceğini açıkladı.

DSÖ'nün açıklamasında, aşılama hazırlıklarının bittiğini, 'Gazze'ye 1,26 milyon doz aşı ile 500 aşı taşıyıcısı teslim edildiğini' bildirildi.

Peeperkorn'un, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinde yaptığı basın toplantısında, "Kampanyanın her turunda Filistin Sağlık Bakanlığı, DSÖ, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNWRA) işbirliğiyle 10 yaş altı 640 binden fazla çocuğa iki doz iki damla yeni oral çocuk felci aşısı tür 2 (nOPV2) yapılacak" dedi.

"Tüm tarafları hem kendilerinin hem de sağlık tesislerinin ve çocukların korunmasını sağlamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullanan Peeperkorn, Gazze'de sağlık sisteminin yeniden inşasını ve rutin aşılamanın güçlendirilmesini sağlamak için ateşkes çağrılarını yineledi.

'Tüm tarafları kendilerini, sağlık tesislerini ve çocukların korunmasını sağlamak' için tekrar çağrıda bulunan yetkili, Gazze'deki sağlık sisteminin yeniden inşası ve rutin aşılamanın güçlendirilmesi için ateşkesin önemini vurguladı.

Aşılama kampanyasının yürütülmesi için 'üç günlük ara verileceği' açıklanmıştı

İsrail ordusu ve Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki çatışmalara 640 bin çocuğun çocuk felcine karşı aşılanmasına olanak sağlayacak üç ayrı ve üç günlük olacak şekilde ara verilmesi konusunda anlaştıkları duyurulmuştu.

Aşı kampanyasının Pazar günü başlayacağını söyledi. Yetkili, duraklamaların sabah 6.00 ile öğleden sonra 15.00 arasında yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilmişti.

Hamas’ın Lübnan’daki medya sorumlusu Velid Kilani, İsrail yönetiminin çocuk felci aşısı yapılması için Gazze Şeridi'nin geneli yerine belirli bölgelerde çatışmalara ara verilmesini kabul ettiğini açıklamıştı.