Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | FİNANS Cuma 29 Mart 2024 12:00

FX ANALİZİ

Dün ABD'de yayımlanan GSYH ve istihdam verileri piyasalardaki belirsizliği artırdı.

Fx analizi

USD/TRY: Dün ABD'de yayımlanan GSYH ve istihdam verileri piyasalardaki belirsizliği artırdı. İstihdam tarafında büyük bir sürpriz yaşanmazken GSYH verisinin beklenenden iyi gelmesi piyasalarda enflasyonist ortamın devam edebileceğine yönelik endişeleri artırdı. Geçen ay açıklanan enflasyon verisinin beklentilerden daha az gerilemesi üzerine dün açıklanan pozitif büyüme rakamı faiz indirimlerinin başlangıcıyla alakalı beklentilerde fikir ayrılıkları yaratmaya başladı. Dün Dolar endeksi (DXY) 104,54 seviyelerinden kapanış yaparak kısmi yukarı yönlü hareketini sürdürdü. Bugün ABD ve Avrupa piyasalarının tatil olmasına karşın, ABD'de, enflasyon göstergesi olarak kabul edilen, PCE verisi yayımlanacak. Verinin ardından Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları yakından takip edilecek. PCE verisinin beklenenden yüksek gelmesi halinde Fed tarafındaki şahin üyelerin sayısını artırabilir. Bu sabah, yurt içinde dış ticaret dengesi izlendi. Subat ayında dış ticaret açığı 6,77 milyar USD (önceki 6,23 milyar USD) olarak açıklandı. Dün gün kapanışını 32,34 seviyesinde yapan Dolar/TL, bu sabah 32,36 seviyelerinde işlem görüyor. Bugün de kur tarafında hafif yukarı yükseliş trendi takip edilebilir. 

EUR/USD: Bugün piyasalar tatil sebebiyle kapalı olacakken haftanın en önemli gelişmesi olan PCE deflatör verisi açıklanacak. Fed'in yakından takip ettiği veri sonrası (beklenti aylık %0,3, yıllık %2,8) faiz indirimlerine yönelik beklentiler değişebilir. Avrupa tarafında ise ECB yetkilileri faiz indiriminin zamanlaması konusunda fikir birliğine varmış gibi gözüküyor. Haziran ayında faiz indirimlerinin başlaması bekleniyor. ABD tarafında faiz indirim zamanlamasına olan farklı bakış açıları ve Dolar Endeksi'nin (DXY) güçlü duruşu pariteyi 1,08 seviyesinin altına kadar itti. Geri çekilmenin devamı halinde 1,0725 seviyesine kadar düşüş devam edebilir. Yükseliş halinde ise 1,0820 yakın direnç bölgesi.

XAU/USD: Dün 2.187-2.234 seviyeleri arasında işlem gören Ons Altın seansı haftalık hareketli ortalamasının üzerinde 2.233 seviyesinde tamamladı ve tarihi zirvesini yenilemiş oldu. Bugün açıklanacak olan ABD PCE verisi beklentilerin üzerinde gelirse değerli maden üzerinde baskı oluşturabilir. Buna ek olarak ABD tarafında "Good Friday" tatili sebebiyle XAUUSD piyasaları bugün kapalı olacak. 

Kaynak Ziraat Yatırım

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR