Dolar $
32.34
%-0.08 -0.02
Euro €
34.9
%0.5 0.17
Sterlin £
40.76
%0.12 0.04
Çeyrek Altın
3907.39
%-0.25 -9.74
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | FİNANS Çarşamba 31 Ocak 2024 12:01

FX ANALİZİ

Küresel piyasalarda bu akşam TSİ 22'de Fed'in faiz kararı ve TSİ 22.30'da Fed Başkanı Powell'ın konuşması odak noktasında olacak.

FX analizi

USD/TRY: Küresel piyasalarda bu akşam TSİ 22'de Fed'in faiz kararı ve TSİ 22.30'da Fed Başkanı Powell'ın konuşması odak noktasında olacak. Bu yılın ilk haftasında yayımlanan Fed'in aralık ayı FOMC toplantı tutanaklarında üyelerin enflasyonu düşürme kararlılığı dikkat çekerken, finansal koşullarda gerekenden önce bir gevşeme istenilmediğine işaret etmişti ve tutanaklar enflasyon yüksek kaldığı sürece yüksek faiz oranlarının devam edeceğini göstermişti. Sonrasında açıklanan ve enflasyon baskısının azaldığına ancak ekonomin dirençli olduğuna işaret eden veriler ve üyelerin açıklamaları bu akşamki toplantının «daha az güvercin» geçebileceğine işaret ediyor. Fed'in bugünkü toplantısında faizleri sabit tutmasına kesin gözle bakılıyor. Powell'den bir sonraki toplantı için faiz indirim sinyali vermesi de öngörülmüyor. Veri tarafında ise ADP özel sektör istihdamı öne çıkarken, Almanya'da enflasyon rakamları takip edilecek. Bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında Nasdaq vadelisindeki düşüş öne çıkıyor. Google ve Microsoft beklentilerin üzerinde finansal sonuçlar açıklasa da yapay zeka gelirlerindeki görüntünün belirsizlik yaratması ve yaşanan fiyatlamaların da etkisiyle teknoloji endeksi baskı altında. Pariteler tarafına bakıldığında hafif de olsa Dolar lehine fiyatlamalar gözleniyor. Yurtiçi tarafta ise Dolar/TL'de düşük oynaklıktaki sınırlı yükseliş eğiliminde bir değişiklik yok. Dün 35,35 seviyesinden kapatan kurda günün geri kalanında bu seviyenin hafif üzerinde hareketlilik devam edebilir. Fed kararının genel olarak piyasalarda majör bir etki yapmasını beklemezken, kararın Dolar/TL üzerinde de önemli bir oynaklık yaratmasını öngörmüyoruz.

EUR/USD:Bugün piyasaların odak noktasında, Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Fed'in bu haftaki toplantısında faizleri sabit tutmasına kesin gözle bakılırken, Powell'den bir sonraki toplantı için faiz indirim sinyali vermesi öngörülmüyor. Diğer taraftan ECB Başkanı Lagarde, enflasyon için beklenen noktada olmadıklarını açıklarken, faiz indirimleri için herhangi bir takvim vermedi. Bunun yanında ücretlerle ilgili olan verilerin parasal gevşemeye başlamak için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Bugün ek olarak, ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya'da TÜFE verileri takip edilecek. Son olarak 200 günlük ortalamasında hareketine devam eden paritede aşağıda önemli gözüken 1.0775 desteği kırılırsa 1,0725 seviyesine kadar düşüş görülebilir. Ara destek 1,0745 bölgesinde. Öte yandan olası yükselişlerde 1.0870  ve 1,0915 sıralı dirençler olarak takip edilebilir.

XAU/USD: Dün 2.049 seviyesine kadar yükselen değerli maden günü 2.037 seviyesinden tamamladı. Değerli madende yön konusunda belirleyici olabilecek gelişme ise bu akşamki Fed toplantısı. Toplantının «daha az güverincin» geçebileceği ve bunun da Dolar'da kısmi güçlenmeye yol açabilme ihtimali var. Böyle bir durumda, değerli maden baskı altında kalabilir ancak yaşanan fiyatlamalar ve genel trend düşünüldüğünde baskı sınırlı kalabilir. Teknik olarak ise 2.029 civarındaki güçlü destek korundukça yükseliş isteği devam edebilir ki dünkü en yüksek seviye olan 2.049 direncinin geçilmesi durumunda 2.064 gündeme gelebilir. Öte yandan, 2.029 desteğinin kırılması durumunda 2.011 ve 2.000 sıralı hedefler olabilir.

Kaynak Ziraat Yatırım

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR