Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Turizm Cuma 26 Ocak 2024 14:00

FERMAN DOĞAN: "TURİZMİN GELECEĞİNDE YAPAY ZEKA VAR"

Turizm sektörü, 2024'ü yapay zekayı odağına alarak selamladı. Birçok işletme, yapay zeka uygulamalarıyla iş süreçleri ve müşteri deneyimini iyileştirirken kaynaklarını doğru değerlendirme olanağı buluyor. Yapay zeka yatırımlarının önemine dikkat çeken sektör profesyoneli ise yoğun rekabet ortamında başarı anahtarının yapay zeka olduğunu vurguluyor.

Ferman Doğan: "Turizmin geleceğinde yapay zeka var"

Yapay zeka teknolojilerinin kullanımı iş dünyasında yaygınlaşırken, turizm sektörü de bu doğrultuda değişiyor. Üretken yapay zekanın sektörde uygulanması somut bir fırsata dönüştürülürken, seyahat deneyiminden müşteri destek uygulamalarına kadar birçok alanda kullanılıyor. Statista’nın açıkladığı verilere göre seyahat ve konaklama sektörünün yüzde 30’u yapay zeka teknolojisinden faydalanırken, özellikle seyahatleri sırasında konaklayan tüketicilerin yüzde 70’i deneyimlerini iyileştirmek için yapay zeka uygulamalarından faydalanmak istediğini belirtiyor. Dünya genelindeki otel misafirlerinin yüzde 77’sinin de bir otelin sunduğu teknoloji olanaklarını önemli bir kriter olarak değerlendirdiğini belirten Turizm ve Otelcilik Danışmanı Mehmet Ferman Doğan, turizm işletmelerinin rekabet ortamında geri kalmamak için mutlaka teknolojinin gücünden faydalanması gerektiğini vurguluyor.

“İnsanlar için hizmet odaklı bu sektörde yapay zeka tehdit değil, nimettir”

Turizm ve Otelcilik Danışmanı Mehmet Ferman Doğan, “Yapay zeka uygulamalarının ortaya çıktığı ilk günden bu yana en büyük tartışma konusu, yapay zekanın işlerimizi elimizden alıp almayacağı endişesi oldu. Turizm sektörü özelinde şunu özellikle söylemek isterim ki yapay zeka, bu sektördekiler için bir düşman değil dosttur. Sohbet robotları, öneri asistanı, akıllı arama motorları gibi uygulamalar müşteri memnuniyetini artırarak ticari fayda sağlıyor. Otomatik ödeme, rezervasyon yardımları, hızlı müşteri hizmetleri, gerçek zamanlı izleme, denetim mekanizmaları da otellerin iş süreçlerinde verimliliği yükseltiyor” dedi. 

“Yapay zekaya yatırım yapmayan yaya kalır”

Yapay zeka teknolojilerine yapılan yatırımlara dair yorumlarını paylaşan Mehmet Ferman Doğan, “Şirketler bazı giderleri yatırım olarak değil masraf olarak görebilirler. Fakat yapay zekaya yapılan yatırım kesinlikle bunun dışında olmalı. İş süreçlerinde, misafir beklentilerini anlama gibi hususlarda yapay zekaya yatırım yapılmasının ardından, kendisini çok kısa sürede amorti ediyor. Bu noktada turizm sektöründe yönetici konumunda bulunan herkese de büyük sorumluluk düşüyor. Yaşanan dönüşümü göremeyen ve bu alana yatırım yapmayanlar uzun vadede yaya kalacaktır” ifadelerini kullandı. 

“Kalifiye personel yetiştirme konusunda şirketlere büyük sorumluluk düşüyor”

Yapay zekanın kaynakları doğru değerlendirmek için de kullanılabileceğini aktaran Turizm ve Otelcilik Danışmanı Mehmet Ferman Doğan, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Yapay zeka konusu oldukça yeni bir alan. Haliyle bu alanda yetişmiş insan bulmak da, elde tutmak da oldukça zor. Üstelik birçok şirket nasıl ilerleyeceğini de bilmiyor. Bu sebeple yeni nesil teknolojiler konusunda bilgi sahibi ve şirketinizi bir sonraki adıma taşıyacak personeli bünyenizde yetiştirmek de oldukça önemli. Özellikle bilişim ve pazarlama ekipleri bu alanda yetkin olursa süreçler çok daha hızlı ve konforlu ilerleyebilir. Bu konuda da şirketlere büyük sorumluluk düşüyor. Çalışanlara gerekli eğitimleri vermek ve kendisini geliştirecek ortamı sunmak kritik bir önem taşıyor.”

Mehmet Ferman Doğan Hakkında: 

Profesyonel iş hayatına Kempinski, Hilton, Marriott ve Hyatt Regency gibi turizm sektörünün seçkin zincirlerinin, İngiltere, Türkiye, Rusya ve Ortadoğu’da bulunan otellerinde başlayan Ferman Doğan, üst düzey yöneticilik ve genel müdürlük görevlerinde bulundu.

Çalıştığı şirketlerde çok sayıda başarılı projeye imza atmış olan Ferman Doğan’ın The Sprits Business London Dergisi ve Hotel by MFD sitesi gibi yayınlarda turizm makaleleri yayımlandı. Master of Food and Beverage kitabının yazarı da olan Doğan, 1950 yılında Paris’te kurulan Uluslararası Gastronomi Kulübü “Chaine des Rotisseurs’un Türkiye aktif üyesidir.

Ferman Doğan, İngiltere Wolwerhamton Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi'nde işletme yüksek lisansını burslu olarak tamamlamıştır. Çok iyi derecede İngilizce bilen ve Rusça konuşan Doğan, hobi olarak spor ve şiir ile ilgilenmektedir.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR