Dolar $
33.93
%0.19 0.06
Euro €
37.95
%0.41 0.15
Sterlin £
44.41
%-0 -0
Çeyrek Altın
4510.45
%-0.15 -6.67
SON DAKİKA
Gastronomi Perşembe 22 Ağustos 2024 02:53

ET DÖNERDEKİ FİYATLAR KAFA KARIŞTIRIYOR

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan dönerde fiyat tartışmaları devam ediyor. Etin kalitesinden işletmenin lokasyonuna kadar birçok faktörle etkilenen döner fiyatları bazı bölgelerde 100 gramı 200 TL'den, bazı bölgelerde ise 500 TL'ye kadar çıkabiliyor. Dönerci Maydanoz Ali Kurucusu Ali Sarar, et dönerdeki fiyat artışının başlıca nedeninin hammadde maliyetlerindeki yükseliş olduğunu belirterek, "Ek olarak enerji ve lojistik maliyetleri de döner fiyatlarını belirleyen önemli etmenler arasında yer alıyor. Bu yüzden et döner tüketirken mutlaka etin kalitesine dikkat edilmesi gerekiyor. Pahalı olanın kaliteli olduğu algısı büyük bir yanlıştır. Sadece düşük fiyatlı işletmelerde değil, yüksek fiyatlı işletmelerde de döner yerken araştırma yapmak büyük önem taşıyor" dedi.

Et Dönerdeki Fiyatlar Kafa Karıştırıyor

Son dönemde artan maliyetler nedeniyle döner fiyatlarına da yansımış durumda. Et fiyatlarındaki dalgalanmalar, enerji ve lojistik maliyetindeki artışlar nedeniyle restoran sahipleri zor durumda kalıyor.

Geçtiğimiz yıla göre giderlerimizi karşılaştırdığımızda şu an neredeyse 2-3 katı fazla ödeme yaptıklarını belirten Dönerci Maydanoz Ali Kurucusu Ali Sarar, “Müşterilerimize en kaliteli döneri sunmaya çalışıyoruz ancak maliyetler diğer sektörler gibi yeme içme sektörünü de etkiledi. Dolayısıyla bu maliyeti et döner fiyatlarına yansıtmak durumunda kalıyoruz. Dönerde fiyatı etkileyen en önemli faktör ettir. Eti hangi bölgeden ne şartlarla beslenen çiftçiden aldığınız çok önemli ve fiyatı da artıran önemli bir konudur. Etin dışında zaten diğer elektrik, lojistik ve hammadde giderleri oldukça geniş yer kaplıyor. Bu şartlar altında müşterilerimize en kaliteli eti sunmak adına bütçelerine en uygun şekilde sunmak adına çalışıyoruz” dedi.

Döner fiyatlarındaki artışların hem sektördeki işletmeler hem de tüketiciler için ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirten Sarar, “Bazı işletmeler kaliteden ödün vermeden devam etse de maalesef bazı işletmeler ekmeğin gramajıyla dahi oynayarak çeşitli hilelere başvuruyor. Bu durumda nerede döner yediğiniz ve işletmenin geçmişi çok önemli. Henüz işletme sistemi oturmamış yeni bir yerden döner yemek çok sakıncalı. Çünkü sektörde belirli bir sistem olmadığı ve çok fazla merdiven altı işletme bulunduğu için bu tür yerler büyük bir sağlık tehdidi oluşturuyor. Ayrıca arama motorlarında ve sosyal medya hesaplarında müşteri yorumlarına dikkat etmek lazım. Diğer müşterilerin yorumlarını ve tavsiyelerini incelemek, dönerin fiyat-performans dengesini değerlendirmek için iyi bir yol olabilir. İnternetteki yorumlar veya arkadaş tavsiyeleri bu konuda yardımcı olabilir. Aynı bölgede farklı restoranlarda döner fiyatlarını karşılaştırarak ortalama bir fiyat aralığı belirleyebilirsiniz” açıklamasında bulundu.