Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
Sürdürülebilirlik Salı 16 Ocak 2024 07:26

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM TESİSİ'NDE 10 BİN KİŞİYE EĞİTİM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkan Vekili Bilal Düzgün, 2009'dan bu yana Enerji Verimliliği Eğitim Tesisi'nde 10 bin kişiye enerji yöneticiliği eğitimi verildiğini söyledi.

Enerji Verimliliği Eğitim Tesisi'nde 10 bin kişiye eğitim

Enerji yöneticisi, etüt proje, ölçme ve doğrulama gibi üç eğitim programıyla birlikte dört haftalık bir süre sonunda adayların bütün süreçleri tecrübe ettiğini dile getiren Düzgün, eğitim süresinin teorik ve pratik aşamalardan oluştuğunu belirtti.

Düzgün, enerji yöneticisi eğitiminin ilk basamak olduğunu, bunun ardından etüt proje eğitimlerinin geldiğini söyledi. 

Sertifika veriliyor

Düzgün, şöyle devam etti: "Söz konusu eğitimleri tamamlayan teknik personeller bir haftalık uygulama projesi yapmaları durumunda, etüt proje eğitim sertifikasını alıyor. Bunun haricinde bir de ölçme ve doğrulama eğitimimiz var. Bunun üzerine bir hafta daha eğitim aldıktan sonra da bu sertifikayı almaya hak kazanıyorlar. Enerji yöneticisi eğitimleri bir hafta teorik bir hafta pratik olmak üzere iki haftadan oluşmakta. Pratik eğitimlerin gerçekleştirildiği bu tesiste adaylar fırın, kazan, pompa, fan, kompresör, kompansasyon sistemi, aydınlatma, verimli ve verimsiz uygulamaları görüp uyguluyorlar. Eğitimlerini tamamlayanlar, sanayide, kamu binalarında ve ticari hizmet binalarında enerji yöneticileri olarak görev alıyorlar.”

Düzgün, Japon İşbirliği Teşkilatı ile yapılan anlaşma kapsamında 15 yıldan bu yana özellikle Orta Asya ve Balkan ülkelerinden gelen mühendis ve mimarların enerji eğitimi aldığına dikkati çekerek, "Eğitimleri burada veriyoruz. Onlar ülkelerine döndüklerinde verimli uygulama pratiklerini hayata geçiriyorlar. 2009'dan bu yana Enerji Verimliliği Eğitim Tesisi'nde 10 bin kişiye enerji yöneticisi olarak görev almak üzere eğitim verildi." dedi.

Enerjide verimlilik ve tasarruf

Düzgün, enerji verimliliği ve tasarrufunun birbirinden farklı kavramlar olduğuna işaret ederek, "Enerji tasarrufu tüketimin kısılmasını ifade ederken, enerji verimliliği konfor ve yaşam şartlarından ödün verilmeden aynı çıktıyı elde etmek için daha az enerji tüketilmesidir. Aslında verimlilik daha büyük bir konsept içinde tasarrufu da içerir" diye konuştu.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR