Dolar $
32.48
%0.16 0.05
Euro €
34.54
%0.16 0.05
Sterlin £
40.47
%0.13 0.05
Çeyrek Altın
4061.19
%-0.37 -14.97
SON DAKİKA
GÜNDEM Pazartesi 10 Mayıs 2021 08:15

ELEKTRİK DEPOLAMA TESİSİNE İZİN

Elektrik dağıtım şirketleri, depolama tesisi yatırımının, yeni şebeke yatırımından kârlı olması halinde depolama tesisi kurabilecek. Şirketlerin, fayda-maliyet analizleriyle bunu ispatlaması gerekiyor.

Elektrik depolama tesisine izin

Resmi Gazete'nin 9 Mayıs tarihli sayısında yayımlanan elektrik piyasasında depolama faaliyetleri yönetmeliğine göre, yönetmelik hükümleri sınırları içinde kalmak kaydıyla, elektrik üretim tesisine bütünleşik, tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi ile müstakil elektrik depolama ve şebeke işletmecileri tarafından elektrik depolama tesisi kurulabilecek.

Bu kapsamda; üretim lisansı sahibi tüzel kişiler, lisanslı bir üretim tesisine, üretim tesisinin lisansına derç edilen elektriksel kurulu gücünü aşmayacak şekilde, tüketiciler de ilgili şebeke işletmecisi tarafından uygun bağlantı görüşü verilmesi, kurulu gücünün ilgili tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücünü aşmaması halinde depolama tesisi kurabilecekler.

Tedarik lisansına sahip olunması ve 2 MW kurulu güçten düşük olmamak kaydıyla, aynı tedarik lisansı kapsamında bir veya birden fazla müstakil elektrik depolama tesisi kurulabilecek. Bu çerçevede gerekli şartları sağlayan tesisler, yan hizmetlere, dengeleme birimi niteliğini haiz olanlar dengeleme güç piyasasına katılabilecek.

Dağıtım şirketleri tarafından tesis edilen elektrik depolama tesisleri, dağıtım faaliyeti dışında kullanılamayacak. TEİAŞ, yatırım planlarında yer almak kaydı ile pilot uygulamalar kapsamında ve ticari faaliyete konu edilmeksizin depolama tesisleri kurabilecek.

Yönetmelik kapsamındaki elektrik depolama ünitesi veya elektrik depolama tesisleri için yapılacak başvurular elektrik şebeke yönetmeliğinin geçici 1. maddesinde yer alan kriterlerin TEİAŞ tarafından ilan edildiği tarihten bir ay sonra yapılabilecek.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR