Dolar $
32.22
%0.16 0.05
Euro €
35.2
%0.45 0.15
Sterlin £
41.09
%0.28 0.11
Çeyrek Altın
4046.32
%0.1 4.08
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Turizm Çarşamba 01 Mayıs 2024 00:00

EKMEN: MERSİN SAHİP OLDUĞU TURİZM POTANSİYELİ İLE MÜSTESNA BİR KENTTİR

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM'de Mersin'in turizm potansiyelini, ihmalleri ve yapılması gerekenleri gündeme getirdi.

Ekmen: Mersin sahip olduğu turizm potansiyeli ile müstesna bir kenttir

Ekmen, başta Kültür ve Turizm Bakanı olmak üzere milletvekillerine, yerel ve bürokratik yöneticilere seslenerek Mersin turizmini hep beraber ayağa kaldırmak için çağrıda bulundu.

Milletvekili Ekmen, Mersin’in turistik potansiyelini şöyle özetledi:

Daha önce birçok kere ifade ettiğimiz gibi Mersin birçok özelliğiyle sıra dışı bir şehirdir. Farklı dinler, etnisiteler ve antik mirası açısından bir inanç ve kültür şehridir. 321 kilometrelik sahilleri ile Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahiptir. Yörük kültürü Türkiye'de çok az yerde deneyimlenebilecek özel bir dokuya sahiptir ve Yörük kültürü ile birlikte yayla turizmi eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Gastronomi turizmi ile Mersin'in Tarsus’undan başlayarak Mut, Anamur’a kadar birçok ilçesinde çok özel lezzetleri tatma imkanına sahip olabilirsiniz ve doğasıyla, coğrafyasıyla birçok adrenalin sporuna ev sahipliği yapmaya uygun bir şehirdir."

Yanı başındaki Antalya turizm potansiyeli itibariyle doyum noktasına gelmiş olmasına rağmen Mersin potansiyel açısından oldukça bakir bir şehirdir diyen Ekmen, “Bugün itibariyle Mersinimiz’de ne plaj turizmi ne yayla turizmi ne inanç ve kültür turizminde Türkiye çapında emsallerine göre hak ettiği yerde bir hareketlilik görmek mümkün değildir.” dedi.

Mersin için Bakanlık tarafından 2010 yılında yayınlanmış bir Master Turizm Planı olduğunu fakat gereğinin ne kadar yapıldığının meçhul olduğunu ifade eden Ekmen, bu planın 2024 için güncellenmesi gerektiğini belirtti. Mersin’in Bakanlığın özel bir yasayla kurduğu Turizm Geliştirme Fonu’ndan yararlanamadığına dikkat çeken Ekmen, üç yıldır Bakanlıkça birçok ilde gerçekleştirilen Kültür Yolu Festivalleri ’ne de dahil edilmediğini ifade etti. 

THY’nin Planet Eğlence Sistemi’nde 41 il ve 4 ilçeye yer verilmesine rağmen Mersin’e yer verilmediğini hatırlatan Ekmen, Kazanlı Turizm Bölgesinde 2009 yılından beri verilen tahsislerin durumunun konuşulmaya değer bile olmadığını ifade etti. 

Milletvekili Ekmen, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyonu planlanan Tarsus Roma Yolu, Anamur Antik Kenti Halk Hamamı ve Uzuncaburç Tiyatrosu için ayrılması gereken ödenek toplamda 250 milyon iken sadece 70 milyon lira tahsis edildiğine dikkat çekti.

Milletvekili Ekmen, çağrısını şu sözlerle sonlandırdı: 

“Mersin bunları hak etmiyor ve biz muhalefet partisi milletvekili olarak iktidardan ve yerel yönetimlerden talebimiz Mersin'in bütün dinamiklerini bir araya getirerek Mersin'e turizm alanında sıçrama yaptıracak imkanların ve fırsatların tanınmasıdır. Bu vesileyle bir kere daha Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'u Mersin'imize davet ederek Mersin ve Ankara'da yapılacak karşılıklı çalışmalarla bu yılın Mersin turizminde atılım yılı olarak ilan edilmesini ve hayata geçirilmesini bekliyoruz.”

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR