SON DAKİKA
Perakende Pazar 14 Aralık 2025 10:58

E TİCARET YERİNİ AI TİCARETE BIRAKACAK

Türkiye'de e-ticaret 2025'te 5 trilyon TL hacme ulaşacak. Mağazanolsun, dezavantajlı kişileri sisteme kazandıran sosyal e-ticaret modeliyle öne çıkıyor. 2026'da yapay zekâ asistanlarıyla Ai ticareti sosyal e-ticaretle birleştirmeye hazırlanıyor

E ticaret yerini AI ticarete bırakacak

Ceyhun MISIRLIOĞLU

Yıldız Teknik Üniversitesi Teknokent şirketlerinden Tekkart’ın kuruluşu Mağazanlolsun, 2018 yılından beri ‘Sosyal e-ticaret’ adını verdiği sistemle bugüne dek 5 bine yakın ev kadını, asgari ücretli, emekli, çalışan ve anneanne babaanne gibi aile büyüklerini e-ticaret ile tanıştırdı. Yerli ve yabancı pazaryerlerinin talep ettiği yüksek komisyon ile pazaryeri yönetim bedellerini almayan Mağazanolsun, ürünleri de satıcılara bedelsiz olarak temin ediyor. ‘Biz tedarikçiler için ınfulecener üreten bir fabrika gibi çalışıyoruz’ diyen Mağazanolsun CEO’su Yasemin Çil, bu yöntemle çocukları olan ev kadınları ile evlerinden dışarıya çıkamayan engellilerin ekonomik hayallerine kavuştuğunu ifade etti. 

TİCARETİ BIRAKAN HERKESE TALİBİZ

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Türkiye’de E-Ticaretin Görünümü’ raporuna göre yüksek pazaryeri komisyonları, satılacak ürün teminindeki zorluklar ve reklam maliyetleri nedeniyle e-ticarete başlayan her 100 kişiden 60’ı iki yıl içerisinde satıştan vazgeçtiğini hatırlatan Yasemin Çil, “Biz sosyal e-ticaret kavramı ile önemli bir işe imza attığımızı biliyoruz. Küresel çapta e-ticarette başarı ortalamasının her 100 kişiden 3’ü olduğunu ortaya koyuyor. Ve bu 3 kişiden de yalnızca 1 kişi kâr edebiliyor. Bu noktada biz e-ticarete başlayan herkesin kısa sürede kârlılığa ulaşmasına çalışıyoruz. Bunun yolu da düşük komisyonlar ve hazır ürünlerden geçiyor. Özetle biz Türkiye’de e-ticarette umduğunu bulamayan herkese talibiz. Onların da yeniden e-ticaret ile buluşmasını istiyoruz ki daha önce başka pazaryerlerinde satış yapan fakat saydığımız nedenle başarılı olamayan kişiler şu anda son şans olarak ‘Mağazanolsun’u deneyeyim’ diyerek geldi ve  aylık ciroları milyon lirayı aştı” ifadesini kullandı. 

KENDİMİZİ ANLATMAKTA KETUM KALMIŞMIŞIZ

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Ankara E-İhracat Günleri’nde  ‘Sosyal e-ticaret ile Ai Ticaret’ kavramlarından söz ettiğini ve yoğun bir ilgi ile karşılaştığını anlatan Yasemin Çil, “Orada sektörün çok önemli aktörleriyle birebir iletişim imkanı bulduk. Herkes sistemimiz hakkında sorular yöneltmeye başladı. Şunu fark ettik ki Mağazanolsun izleniyormuş ama biz kendimizi anlatmak konusunda biraz ketum davranmışız” dedi.

ÜCRETSİZ EĞİTİMLER SÜRÜYOR

Mağazanolsun Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Çil ise şirketin Covid-19 günlerinde ortaya çıktığını ve doğru bir zamanda yola koyulduklarını söyledi. Kubilay Çil, “E-ticarete başlamak için şirket kurmak lazım. Şirket kurmaya gerek kalmadan, kargosu, POS hizmetini de biz vererek ürünü de sağlayarak e-ticarete başlanmasını sağlıyoruz. Diyoruz ki ‘Siz sadece satış yapın. Tüm yasal yükümlülüklerle ve pazaryeri yönetimi ile biz uğraşalım.’ Yalnızca bu hizmeti vermiyoruz aynı zamanda satış yapmak, sosyal medya kullanımı, müşteri ile ilişki kurma gibi pek çok konuda ücretsiz eğitim de veriyoruz” ifadelerini kullandı.

SANAL INFLUENCERLAR DÖNEMİ GELİYOR

Yapay zekanın e-ticareti dönüştüreceğini kaydeden Kubilay Çil, “Yapay zeka konusunda yoğun bir Ar-Ge çalışması yürütüyoruz. Satıcılar ve tedarikçiler için 2026 yılına ABD, İngiltere ve Avrupa’da e-ihracata da başlama planımız doğrultusunda 23 dilde konuşan yapay zeka asistanı hizmetini vereceğiz. Öte yandan paket satışı yapan mağaza sahiplerine 7/24 yanlarında olacak ve tüm sorularına yanıt verecek yapay zeka asistanları sunacağız. Yakın zamanda e-ticaret Ai-ticaret olacak. Sanal influencer’lar satışta ön plana geçecek ama bizler insanı sistemden çıkaran değil ona yeni yetenekler kazandıracak yapay zeka modellerini devreye alacağız” ifadesini kullandı.

Hedef Ortadoğu ve Orta Asya pazarları

Yasemin Çil ve Kubilay Çil, 2026’da İngiltere, ABD ve Avrupa’ya e-ihracat yapmanın dışında Ortadoğu ve Orta Asya pazarları için de planlarını hazırladıklarını ifade ederek; kısa sürede yapay zekanın da devreye girmesiyle birlikte yeni ürünlerin lansmanını yapacaklarını söyledi.